Vladimir Grigorov: Zašto ne osnuje privatno lobističko preduzeće 1Foto: Medija centar

Koliko razumem, reč je o državnom lobiju. Nije neuobičajeno da države finansiraju lobiste koji bi trebalo da im pomognu u političkim ili drugim poslovima u drugim zemljama – komentariše za Danas Vladimir Gligorov, direktor Bečkog instituta za međunarodne studije, smisao funkcionisanja Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom…

… na čijem čelu se nalazi Tomislav Nikolić, bivši predsednik Srbije i Srpske napredne stranke.

Imajući u vidu da je za rad Saveta Tomislava Nikolića u proteklih nešto manje od godinu dana izdvojeno više od 80 miliona dinara iz republičkog budžeta, a da vesti o aktivnostima ovog tela nisu učestala pojava u javnosti, kao ni predstavljanje rezultata i aktivnosti zaposlenih, kojih ima tridesetak, pitali smo sagovornika našeg lista o smislu postajanja i finansiranja saveta od novca građana Srbije.

On napominje da ne bi bilo neuobičajeno da, recimo, kineske vlasti finansiraju privatno lobističko preduzeće u vlasništvu bivšeg predsednika države ili predsednika vlade.

– Ili ruske. Neuobičajeno je da srpske vlasti iz javnih sredstava finansiraju kancelariju koja bi trebalo da zastupa i srpske interese u Rusiji i Kini i ruske i kineske interese u Srbiji. Za ovo prvo postoje ministarstva, koja podležu nadzoru vlade i skupštine i konačno javnosti i glasača, a za drugo postoje ruska i kineska država, i njihovi poreski obveznici – zaključuje sagovornik našeg lista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari