Vlast prelazi na cenzurisanje građana na ulicama 1Plakat SNS Foto: EPA/KOCA SULEJMANOVIC

Sve je bilo u redu do telefonskog poziva interventnoj jedinici, nakon što su nas legitimisali policajci jer smo lepili plakate ‘Jedan od pet miliona’ u utorak uveče u Zemunu.

Posle tog poziva, stvari su se uozbiljile i zbog toga su dovedeni kasnije inspektori krivične policije koji su se u načelu sa nama složili da lepljenje nalepnica po staklu nije krivično delo. Međutim, oni su naglasili da to ništa ne zavisi od njih već od dežurnog tužioca, prepričava za Danas Srđan Marković, aktivista i organizator „Jedan od pet miliona“. Njega je policija, zajedno sa Miodragom Simovićem, takođe, aktivistom protesta, privela u Zemunu, u utorak uveče, dok su lepili nalepnice na prostorije Srpske napredne stranke.

Ovo što se desilo nije ništa novo u Srbiji, prema oceni sagovornika Danasa, na lokalu se svakodnevno aktivisti i ljudi koji šetaju nalaze pod pritiscima sa raznih strana, a neretko je tu umešana i policija.

– Međutim, do sada još nije viđeno da se građani hapse zbog iskazivanja građanske neposlušnosti i da se organi reda i pravde instruišu sa strane kako bi se nešto što nije krivično delo već politički aktivizam tako okarakterisalo. Očigledno instruisanje policije i tužilaštva od strane nepoznatih lica dovodi nas do toga da se zapitamo dokle je ovaj režim spreman da ide kako bi ugušio svaki oblik iskazivanja drugačijeg mišljenja. Da li ovo znači da vlast koja u Srbiji već kontroliše i cenzuriše većinu medija planira da počne da cenzuriše i građane na ulici? Da li to znači da oni planiraju da uvedu kao krivično delo lepljenje nalepnica i da počnu da cenzurišu sadržaj istih? – smatra Miodrag Simović.

On dodaje da mu čini da se odgovori sami nameću, a nažalost, kako kaže, i analogije sa određenim autokratskim i diktatorskim režimima.

– I zato vas pozivam da svi zajedno izradimo nalepnice i kada već u medijima ne možemo da iskažemo naše mišljenje, to radimo na ulicama putem nalepnica. Pored svega, smatram da je ovo još jedan od načina, pokušaja da nas zaplaše i nateraju da se povučemo iz naše borbe. Hapšenje, zabrana korišćenja telefona, stavljanje lisica na ruke, kao da smo okoreli kriminalci, a ne aktivisti koji koriste sve legalne i legitimne načine da iskažu građansku neposlušnost nije ništa do začetak jedne puzajuće državne represije koja nad neistomišljenicima eskalira iz dana u dan. Mi koliko god da se neprijatno osećali zbog toga, koliko god da se svakodnevno plašili za našu bezbednost i bezbednost najbližih što zbog represije što zbog etiketiranja i vređanja od strane vlasti, imamo samo jedno da im poručimo. Možete da nam pretite, da nas vređate i hapsite, mi nećemo stati i nećemo dozvoliti da vaša politika širenja straha i strahovlade pobedi i spreči nas u borbi za jedno slobodnije i pravednije društvo. Dokle god se svi zajedno budemo držali, ova vlast nam neće moći ništa ma ko sve stajao iza njih. I zato svi zajedno hrabro na ulice da im šetamo i smetamo – poručuje Simović.

On ocenjuje da to što je priveden zbog lepljenja nalepnica na prostorije SNS u Zemunu, predstavlja uvod u još jače nasilje i represiju režima nad političkim neistomišljenicima. Dodaje da se neće povući i da nastavlja sa aktivnostima i dalje.

Sagovornici Danasa tvrde da se traži način da im se umesto prekršajne pripiše krivična odgovornost, sa obrazloženjem da su uništavali tuđu imovinu. To, međutim, ne može da bude slučaj, nastavljaju oni, s obzirom na to da lepljenje nalepnica ne može da bude svrstano u delo – uništavanje imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari