Vorgučić: Potrebna mala varnica da dođe do incidenta većih razmera 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Situacija na prelazima Jarinje i Brnjak je trenutno mirna. I građani i pripadnici Specijalne jedinice Kosovske policije su na svojim pozicijama i za sada niko ne odustaje od namere da se povuče odatle. To veoma zabrinjava i mislim da je potrebna mala varnica da dođe do nekog incidenta većih razmera. Čini se da su svi nervozni i umorni i da bi bila dovoljna pogrešna reč ili potez da neko odreaguje – ukazuje za Danas Zorica Vorgučić, novinarka RTV KIM, koja komentariše trenutnu krizu na Severu Kosova, izazvanu odlukom Prištine o tablicama, te da li se uskoro može očekivati rešenje i prestanak blokade.

Prema njenom viđenju, na to verovatno računaju i predstavnici NATO pa su zbog toga i poslali trupe Kfora na sever i podigli helikoptere. Vorgučić smatra da su oni tu došli verovatno kako bi reagovali u slučaju nemira.

– Situaciju podgreva i raspoređivanje Vojske Srbije u toj kopnenoj zoni bezbednosti, ali i preletanje vojnih helikoptera. Međutim, ja se iskreno nadam da se neće ponoviti situacija iz 2011. godine kada je bilo nemira na severu, i da je okupljenim Srbima dosta i barikada i sukoba, a posebno zbog činjenice da većina tamo nije došla svojevoljno, već da imaju nekakvu radnu obavezu da budu na tim prelazima. Sve je stalo na severu upravo zbog ovih dešavanja, ne rade firme i pojedine institucije, škole juče nisu počele sa radom iako su u svim školama u ostatku Kosova đaci krenuli. Nadležni u Školskoj upravi tvrde da je Kosovsko-mitrovački okrug u crvenoj zoni zbog situacije sa Kovodiom 19, međutim, to je malo verovatno, s obzirom da ukupan broj zaraženih poslednjih dana ne prelazi 30 – objašnjava Vorgučić.

Upitana kakve su trenutne poruke iz Prištine, ona odgovara da one ukazuju na to da se neće povući, bar za sada, posebno zbog činjenice da se Srbija približila sa svojim vojnim snagama. Vorgučić podseća da je premijer Kosova Aljbin Kurti razgovarao sa komandantom Kfora i sa premijerom Albanije Edijem Ramom, te da je situacija na severu svakako bila tema.

– I Kurti i Rama smatraju da je potez Srbije greška. Kurti ponavlja da je zahtev za povlačenje specijalaca sa severa ili recipročinih mera, ukidanje probnih tablica od strane Srbije. Možda bi to bilo najbolje rešenje za sve, s obzirom da i Srbi sa Kosova, pored Albanaca, za putovanje po centralnoj Srbiji moraju da uzmu te probne tablice. Isti je slučaj sada i sa onima koji iz centralne Srbije dolaze na Kosovo, kao i da su oni koji žive na Kosovu, a do sada su koristili registarske oznake gradova Srbije, morali da uzmu „proba RKS“ tablice. Ovde su ipak najveće žrtve Srbi na severu Kosova koji su do ponedeljka koristili „KM“ registarske oznake. Njima se te tablice sada oduzimaju jer ih kosovske vlasti smatraju nelegalnim, pa građani ostaju bez tablica i ne mogu da putuju po Srbiji. Zbog toga su revoltirani i zabrinuti i možda je to ono što je dodatno motivisalo pobunu na severu Kosova i blokadu. Što se tiče izjava lidera Srpske liste, nema tu previše komentara. Oni slušaju šta Beograd kaže i to ponavljaju – navodi Vorgučić.

Ona dodaje da za sada nije na vidiku povlačenje ni građana, a ni pripadnika Specijalnih jedinica Kosovske policije, da su im se sada pridružili i vojnici Kfora, te da ćemo videti koliko će to trajati.

– Za to vreme saobraćaj u ovom delu Kosova ne funkcioniše, ljudi prelaze peške po 800 metara pa ih onda preuzima neki prevoz. Svi kamioni, ali i putnički automobili se upućuju na druge prelaze pa se i tamo stvaraju ogromne gužve i kolone vozila. Međunarodna zajednica se uključuje i to je dobro, jer izgleda da bez njih na Kosovu ne može ništa da se reši. Nadam da će ubrzo i konkretno reagovati i Evropska unija i možda SAD, te da će ubediti obe strane da se povuku i smire uzavrele strasti – zaključuje Vorgučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari