VP: Organizatori protesta pokušali da zabrane vojvođanske zastave, užasne uvrede Trifunovića 1Foto: FB/@VojvođanskaPartija

Vojvođanska partija optužila je danas organizatore protesta “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu da su od predsednika te stranke Aleksandra Odžića pripadnici redarske službe zahtevali da sklone ili da im predaju zastave Vojvodine, jer one ne mogu biti na protestu i da je stav organizatora da na protestu mogu biti samo „nacionalne“ srpske zastave.

„Prišla mi je nekolicina redara i zatražili su da sklonim zvaničnu zastavu Vojvodine jer ona simboliše ‘znam ja šta već’ i da kao takva ne može da bude na protestu. Na moje pitanje kako to mislite, odgovorili su mi da je to stav organizatora protesta i da na protestu mogu biti samo ‘nacionalne’ zastave, valjda su mislili na državne baš kao što je to i zvanična zastava gradjana Vojvodine.

Nakon što sam odbio da i polemišem na temu zastava, na vrlo drzak i preteći način su mi se obratili rečima: ‘Sa tim krpama više nećete šetati na ovim protestima i ulicama Novog Sada’, uz brojne uvrede i pretnje kojima su se pridružili i ostali učesnici protesta sa ‘nacionalnim’ zastavama”, naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

Vojvođanska partija je ocenila da je zbog svega toga potpuno jasno zašto je Sergej Trifunović izvredjao one koji se bore za širu autonomiu Vojvodine, kao i lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka.

„On je na najgori mogući način, bez ikakvog poštovanja prema mestu i gradjanima koji su došli na proteste, vredjao Vojvodinu, njene političare i sve one koji ne misle kao on i njegove gazde, a našim članovima i članicama nakon protesta na tviteru poručio da će da im oslobadja probavni trakt direktno u usta fašistička“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je Sergej Trifunović na taj način javno pozvao na „hajku“ protiv ljudi koji nisu deo nacionalističke propagande koja je “očigledno preuzela proteste Jedan od pet 5 miliona”.

„Trifunović se na ovim protestima gradjanima Novog Sada obratio kao predsednik jedne političke organizacije što svakako otvara i druga pitanja za organizatore protesta i osnovane sumnje da li su protesti i dalje gradjanski ili su vlasništvo stranačkih organizacija Saveza za Srbiju?“, navodi se u saopštenju.

Vojvođanska partija je navela da od organizatora protesta zahtevaju da se izjasne da li je istina da se na protestima u Vojvodini mogu nositi samo “nacionalne” zastave, zatim da se ograde od užasnih reči, načina komunikacije i da osude podele i pozive na linč svih onih gradjana koji nisu “u fazonu” jučerašnjeg govora Sergeja Trifunovića.

“Da li su na protestima počeli da govore i stranački lideri i ako je to tako, šta to znači za dalji tok protesta u Novom Sadu i Vojvodini? I na kraju, da li su na proteste dobro došli samo oni koji su potpisali ‘Sporazum s narodom’?”, piše u saopštenju.

Sergej Trifunović je sinoć rekao da je čuo priče o „planu za otcepljenje Vojvodine“, koji bi, kako tvrdi, trebalo da realizuje Nenad Čanak i pozvao okupljene gradjane da to nikako ne dozvole.

On je rekao da bi, po tom planu, “debeli” Nenad Čanak “na kamionu, sa okupacionom vojskom” trebalo da udje u Novi Sad i proglasi „otcepljenje“ Vojvodine od Srbije.

Na Čankov račun je uputio veliki broj teških uvreda, pa je tako rekao da je lider LSV-a “debelo krme”, “smrdljivo podlo djubre”, koje je “pored kuće u kojoj živi izgradilo još jednu kuću, da bi u nju mogao da smesti orgulje”.

Sergej Trifunović je još rekao da je Čanak, zajedno sa Rasimom Ljajićem i Čedomirom Jovanovićem, “lažni opozicionar”, koji je još veći problem za Srbiju od Aleksandra Vučića.

Pristalice vojvodjanske autonomije, koji su nosili i zastave te pokrajine, demonstrativno su napustili skup nakon što je Trifunović uputio veliki broj teških uvreda na račun Vojvodine i Nenada Čanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari