Vreme: Pajtić i Marton različito o koaliciji Vojvođanski front 1Foto: N1

Bivši premijer Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da predizbornu koaliciju Vojvođanski front čine oni koji su u Novom Sadu u „otvorenoj koaliciji s Vučićevom strankom“, dok Aleksandar Marton, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra da je ta koalicija „prava alternativa“ Srpskoj naprednoj stranci (SNS).

Pajtić je za najnoviji broj nedeljnika „Vreme“ rekao da je jedina ambicija tog saveza – otvorena koalicija s Vučićem, „kao i do sada“, a Marton da je Vojvođanski front „odgovor na trenutnu političku situaciju u zemlji“, jer je Vojvodina „već tri decenije na udaru centralista i nacionalista koji su je ekonomski devastirali i ponizili“.

„Autonomističko biračko telo je prezrelo koaliciju ligaša s bivšim radikalima, čija je životna i politička opsesija da Vojvodinu kao politički entitet dotuku i ukinu. Zbog toga više ne glasaju za Ligu, jer bi time, posredno, glasali za naprednjačko-ligaško-SPS-ovsku vlast“, rekao je Pajtić.

On smatra da spuštanje izbornog praga sa pet na tri odsto neće pomoći strankama poput Lige socijaldemokrata Vojvodine i Liberalno-demokratske partije, jer njihovo nekadašnje biračko telo „razume u kakvoj zemlji živi i shvata važnost bojkota izbora“.

Marton je rekao da je tačno da u Srbiji nema uslova za fer i demokratske izbore i da ih „realno nikada nije ni bilo“, kao i da LSV još nije doneo konačnu odluku da li će izaći na izbore ili ne, ali je istakao da bojkot izbora koristi „ruskim interesima na Balkanu“, jer „svaka nestabilnost ide u prilog zvaničnom Kremlju“.

Politički analitičar i predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević ocenjuje da je Vojvođanski front „firma“ koja treba „pod zvučnim imenom“ da plasira i proda „staru robu“.

Radosavljević je za „Vreme“ rekao da je to zapravo „hvatanje za vazduh ocvalih i preživelih političara“ koji, po njemu, „krivotvore istinsku potrebu“ da status Vojvodine počne da se rešava kao „smisleno političko pitanje“.

„Uloga LSV-a je tu apsolutno pogubna, jer je ta stranka učesnik u vlasti, novosadskoj, pokrajinskoj, ili na nivou države od 1996. godine, a nije uspela da nametne koalicionim partnerima nijedno pitanje bitno za Vojvodinu“, rekao je on.

„Aktivnosti oko VF više su izraz brige da se brojni partijski aparat pozicionira, u radnom smislu situira, i materijalno obezbedi. To je strašno, ali postoji i druga strana medalje: ova formacija treba da pacifikuje pojave neke ozbiljne autonomaške opcije, te da bude neka vrsta Vučićeve ‘omiljene vojvođanske opozicije’ „, smatra Radosavljević.

Vojvođanski front je predizborna koalicija Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), Vojvođanske partije (VP) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i nekoliko manjih partija i organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari