Vučić u SAD: Besmisleno je očekivati da će Amerika menjati stav o Kosovu 1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Vašingtonu na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) da su Srbi i Jevreji uvek bili jedni uz druge tokom istorije i da se uzajamna podrška nastavlja i danas.

„Ima mnogo toga što je zajedničko za Srbe i Jevreje. Imali smo zajedničku jezivu sudbinu u Drugom svetskom ratu, u koncentracionom logoru Jasenovac, na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske. Veoma sam ponosan što mogu da kažem da smo uvek bili u toliko dobrim odnosima sa Jevrejima tokom istorije. Mi volimo Jevreje i učinićemo sve što možemo da unapredimo naš odnos“, rekao je Vučić na godišnjoj konferenciji AIPAC-a, proizraelske lobističke organizacije.

Vučić je kazao da Srbija, koja se u regionu „suočava sa veoma kompleksnom situacijom“, pokušava da nađe „najbolji mogući način da uradi nešto zvanično u Jerusalimu“.

„Uskoro ćemo otvoriti ne samo kancelariju naše Privredne komore, već uz nju i zvaničnu državnu kancelariju u Jerusalimu, sa zvaničnom zastavom Srbije, pored naše ambasade u Tel Avivu. To je takođe naš način da iskažemo poštovanje jevrejskom narodu“, naveo je Vučić.

On je rekao da je jedini predsednik koji je obeležio 75. godišnjicu oslobođenja nacističkog logora Aušvic tako što je na zgradi predsedništva u Beogradu istakao žutu zastavu s Davidovom zvezdom i natpisom „Jude“ (Jevrejin).

„Tako su Nemci obeležavali Jevreje u Drugom svetskom ratu, to je bio njihov način da ponize Jevreje, a ovo je bio moj način da kažem da je to znak ponosa i mi smo veoma ponosni da imamo tu zastavu ispred našeg predsedništva“, kazao je Vučić.

On je naveo da je Srbija nedavno učinila „nekoliko stvari za prijateljstvo“ s jevrejskim narodom.

„Mi smo 2016. godine postali prva zemlja u Evropi koja je usvojila Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika. Na osnovu tog Zakona, do sada smo isplatili više od 30 miliona evra jevrejskim opštinama u Beogradu, Novom Sadu i Subotici“, rekao je predsednik Srbije.

On je kazao i da je Skupština Srbije nedavno usvojila Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“, radi trajnog spomena na sve Jevreje, Srbe i druge ubijene od nacista na tom mestu u Drugom svetskom ratu.

Vučić je rekao i da je u decembru 1917. godine, u veoma teško vreme za Srbe u Prvom svetskom ratu, predstavnik Srbije u SAD Milenko Vesnić podržao Balfurovu deklaraciju i rekao da Jevreji ne samo da imaju pravo na svoju državu nego i da ona bude nazvana Izrael.

„Veoma sam ponosan što mogu da istaknem činjenicu da je pre dve godine predsednik (Izraela Ruven) Rivlin posetio Srbiju i što smo zajedno otvorili ulicu Teodora Hercla (u Zemunu). Herclovi baba i deda sahranjeni su na Jevrejskom groblju u Zemunu, kao i baba i deda Rabina Alkalaja koji su takođe živeli u Beogradu“, dodao je Vučić.

Vučić je danas ranije izjavio da njegovo učešće na konferenciji Američko-izraelskog komiteta za javne poslove (AIPAC) predstavlja veliku priliku za Srbiju da poboljša odnose sa SAD i Izraelom.

Posle sastanka sa specijalnim izaslanikom američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom, Vučić je novinarima rekao da će večeras na konferenciji AIPAC, na kojoj će govoriti pred 20.000 ljudi, pokušati na najbolji način da predstavi odnose Srbije sa Izraelom i sa SAD.

„Ovo je verovatno najvažniji događaj na kojem sam bio ili na kojem ću biti. U Srbiji ne razumemo značaj tog skupa. Nadam se da ćemo uspeti ono što ni ja nisam umeo pre 15, 20 godina, a dobar deo naše javnosti ne ume ni danas, da sagledamo koliki je značaj SAD i Jevreja u svetu i značaj dobijanja podrške i od SAD i od Izraela. Ako malo pomerimo te stvari, biće to veliki uspeh“, kazao je Vučić.

On je naveo da će večeras govoriti „pred skoro 20.000 ljudi, predstavnika Jevreja iz SAD i celog sveta“ i dodao da je AIPAC „najmoćnija i najsnažnija organizacija na svetu, ne samo lobistička“, jer su tu, kako je rekao, „ljudi koji sublimiraju svu ekonomsku i političku moć savremenog, posebno zapadnog sveta“.

„Besmisleno je očekivati da će SAD menjati stav o Kosovu, ali možemo da pokušamo da predstavimo Srbiju na drugačiji način i da imamo mnogo bolje odnose sa SAD“, dodao je Vučić.

On je naveo da se delegacija Srbije u Vašingtonu suočava „s kampanjom koju su Albanci poveli preko filma jednog Hrvata, neki bi rekli hrvatskog ekstremiste Jakova Sedlara koji je pokušao da prikaže Srbe u negativnom svetlu tokom Drugom svetskog rata“.

„Prikazao je kako je Nedićeva vlada progonila Jevreje, bez istorijskih činjenica i stvarnih podataka, a kako su ih Albanci muslimani spasavali od Srba. Iako su im se potkrale velike greške u filmu, oni taj film puštaju sutra i u Njujorku i u Vašingtonu i pokušavali su da spreče da se glas Srbije čuje na AIPAC-u“, rekao je Vučić.

On je kazao i da je mnogo novca „davano sa jedne druge strane da se ne pominje reč Jasenovac na različitim manifestacijama“.

On je rekao da je s Palmerom imao „dobar sastanak“ na kojem su razgovarali o svim važnim pitanjima iz regiona i dodao da SAD pokazuju „sve veću zainteresovanost“ za probleme u čitavoj Jugoistočnoj Evropi.

Vučić je kazao da po pitanju kosovskih taksi na uvoz robe iz Srbe i BiH Palmer misli isto što i specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel.

„Zahvalan sam obojici na otvorenosti i iskrenosti, oni smatraju da je važno da budu ukinute takse kako bismo mogli da razgovaramo o suštinskim pitanjima. Suštinskih političkih razgovora Beograda i Prištine o statusnim pitanjima nema dok ne budu ukinute takse“, naveo je predsednik Srbije.

On je rekao da još ne zna da li će se u Vašingtonu sastati s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem pod pokroviteljstvom Grenela, o čemu postoje spekulacije, jer „čeka rezultate oko ukidanja taksi“.

Vučić se novinarima obratio uoči sastanka s izvršnim direktorom američke Medjunarodne korporacije za razvoj finansiranja Adamom Belerom.

„Predsednik SAD Donald Tramp postavio je Belera na čelo razvojno-finansijske korporacije s budžetom od 63 milijarde dolara. Prvi put su stavili Zapadni Balkan kao mesto gde bi da investiraju novac, a ne samo Aziju i Afriku. Žele da investiraju u preduzetništvo, u naš privatni sektor, to može drastično da doprinese razvoju Srbije“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari