Vučić: Si Đinping će ponovo doći u Srbiju 1Foto: FoNet/TV Fonet

Predsednik Kine Si Đinping sastao se danas sa predsednik Srbije Aleksandarom Vučićem. Vučić je izjavio da je počastvovan što ponovo ima priliku da razgovara sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Vučić je izjavio je da je predsednik Kine Si Đinping prihvatio njegov poziv da poseti Srbiju, napominjući da je Srbija dobila podršku Kine za teritorijalni integritet i suverenitet, a da je zvanični Beograd podržao politiku „jedne Kine“.

Vučić je novinarima u Pekingu rekao da je prihvatio poziv Sija da sledećeg aprila učestvuje na drugoj sesiji inicijative „Jedna pojas, jedan put“ u Kini.

Vučić rekao je da je imao dug razgovor sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Kako je naveo, na njegov poziv kineskom predsednikom da dođe u Srbiju, Si je rekao ministru spoljnih poslova da organizuje ponovni dolazak u Beograd. Aleksandar Vučić je rekao da se danima pripremao za sastanak sa Sijem.

„Imao sam tremu, i noge i ruke su mi drhtale, ali uradio sam što sam obećao građanima“, rekao je Vučić, a prenosi RTS. On je istakao da je pozvao Si Đinpinga da ponovo dođe u Srbiju.

„Dva puta sam pozvao predsednika Sija, tek treći put je rekao ministru da organizuje ponovni dolazak u Beograd. Kada on da nalog, znate da je to kraj“, rekao je Vučić.

Naveo je da je dobio poziv od Sija lično, što je tek drugi poziv koji je uputio nakon poziva predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, za drugu sesiju „Jednog pojasa, jednog puta u aprilu“ sledeće godine u Kini.

Predhodno je Vučić , u kratkom uvodom obraćanju na sastanku sa delegacijom Kine koju je predvodio Si, naglasio da se seća njegovih reči sa prošlogodišnjeg skupa „Jedan pojas, jedan put“ da od tog projekta „plodove rada i sreće“ neće imati samo kineski narod.

Srbija je najbolji primer tih vaših reči, rekao je Vučić na sastanku koji je jednim delom prenosila Radio-televizija Srbije.

Kinezi bi u Srbiji mogli da proizvode „leteće automobile“

Vučić je rekao i da je zamolio kineskog predsednika Si Đinpinga da pomogne Srbiji u tehnološkom unapređenju, odnosno da kineske firme u Srbiji razvijaju visoke tehnologije kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje.

On je rekao da se nada bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode „leteće automobile“.

„Imamo neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom (UAE), nešto oni rade i zajedno“, rekao je Vučić.

Za mene je važno da je Si istakao važnost formiranja industrijske zone i dolazak kineskih kompanija u Srbij, rekao je Vučić i preneo da je Si bio dirnut odnosom radnika u smederevskoj železari kada ju je posetio.

Imamo HBIS, a sada i Ziđin u Boru, naveo je Vučić i predočio da Srbija od svih zemalja ima najviše projekata iz Kine, preferencijalne, a ne komercijalne kredite za izgradnju infrastrukture, kao i investicije u železaru, u RTB Bor.

Imaćemo razgovore o industrijskoj zoni u Smederevu, Borči, pričamo o novim investitorima, istakao je on i napomenuo da uprkos pritiscima, prikrivenim ili ne, Srbija poštuje prijatelstvo sa Kinom.

Mi smo suverena, smaostalna zemlja koja sama donosi odluke, to ima cenu koja plaćamo na drugoj strani. Vodimo i biramo dobru politiku. Mi hoćemo ekonomski da pobeđujemo u regionu i da se ekonomski razvijamo, predočio je Vučić.

Kada kineska kompanija uloži u Cerovo 300 miliona evra, u Majdanpek, to će doneti 1,5 odsto rasta, a to znači 600 miliona evra godišnje koje ćemo moći da potrošimo bez zaduživanja, ilustrovao je Vučić.

Vučić je najavio da ga očekuju i razgovori sa premijerom Li Kećangom, kao i učešće na Ekonomskom forumu u Tjenđinu sutra.

Tamo će biti predstavnici nekih emalja koje su priznale Kosovo, pa ću i tome nešto da im kažem, naveo je Vučić.

Si i Vučić, kako je najavljeno, prisustvovaće potpisivanju dva ugovora o koncesionom zajmu koja se tiču izgradnje obilaznice oko Beograda.

Vučić će u okviru posete Kini učestvovati i u radu redovnog godišnjeg sastanka pod nazivom „New Champions“, u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma (Letnji Davos).

Forum će okupiti više od 2.000 predstavnika političke, poslovne i naučne elite, kao i ličnosti iz sveta kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari