Brnabić: Situacija na Kosovu je sve teža, rekonstrukcija Vlade na čekanju 1Foto: FoNet

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras za RTS da su se ona i predsednik Aleksandar Vučić tokom današnjeg razgovorala dotakli i teme rekonstrukcije vlade, ali da su zaključili da u ovom trenutku ima prečeg posla.

„Nacionalno jedinstvo je ključno. Što budemo jedinstveniji, bićemo jači, realno smo u izuzetno teškoj situaciji. Dobro je da imamo predsednika koji razmišlja hladne glave“, istakla je Brnabić.

Dodala je da će rekonstrukcija sačekati stabilnija vremena na Kosovu i Metohiji, a da vlada dobro funkcioniše.

„Ja sam i sa predsednikom danas prošla kroz sve rezultate tokom prvog kvartala. Bio je planiran deficit od 32 milijarde dinara, a mi smo u petak imali suficit od šest milijardi dinara“, navela je premijerka.

Pored toga, dodala je, BDP je u granicama planiranog – oko 3,9 odsto. Sa dobrom situacijom u kasi nastavljamo dobar trend tako da imamo povećanje plata i penzija do kraja ove godine, rekla je Brnabić.

Ona je, međutim, dodala da je zabrinuta zbog situacije u regionu, ali i u svetu i istakla da će naša ekonomska situacija zavisiti od regionalne stabilnosti.

Govoreći o predstojećem samitu u Sofiji, poručila je da ne postoji opcija da Kosovo bilo gde može da prisustvuje kao država, jer nije država.

Ona je istakla da je Evropska komisija statusno neutralna i da pet članica EU nisu i neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

„Nema razgovora da li će Kosovo biti kao država“, izjavila je Brnabić.

Ona je precizirala da je  imala dug sastanak sa predsednikom Vučićem, da su najviše vremena razgovarali o Kosovu i da nikada nije videla Vučića da je toliko razočaran reakcijama stranih partnera na najnovije događaje koji se tiču Kosova.

„Mislim da je sve ono što se dešavalo u poslednje vreme nešto što je svojevrsni presedan. Ja sam takođe zabrinuta i razočarana nedostatkom reakcije naših partnera“, izjavila je Brnabić.

Dodala je i da nije čula nikakvu osudu onoga što se dogodilo u Kosovskoj Mitrovici.

Prema njenim rečima, taj ponedeljak je bio težak kao i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost koja se održala tim povodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari