Vučić i Hoti pregovaraju pod pokroviteljstvom EU 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Srbija nije demokratija i pregovore o njenom članstvu u EU treba suspendovati sve dok je na vlasti Aleksandar Vučić, koji na vlasti opstaje pomoću metoda svog mentora Slobodana Miloševića – brutalno guši opoziciju i kontroliše medije i pravosuđe, objavio je nemački Dojče vele sedam dana uoči nastavka dijaloga Srbije i Kosova.

Ovaj tekst je postao izuzetno prenošen i citiran na društvenim mrežama u Srbiji, dan uoči planiranog prvog neposrednog susreta srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Abdulaha Hotija u četvrtak, 16. jula, u Biselu.

Imajući u vidu koliko je napredak u procesu sticanja članstva Srbije u zajednicu evropskih zemalja povezan sa pregovorima i normalizacijom odnosa sa Kosovom, kao i šta se proteklih dana dešavalo na ulicama širom Srbije u vezi sa brutalnim gušenjem narodne pobune od strane policijskih snaga pod komandom, izvesno je, predsednika Srbije, spekulacije o otežanosti i urušavanju legitimiteta Aleksandra Vučića da pristupi okončanju tog važnog državnog pitanja, ali i načinu na koji tretira problem, dobijaju na snazi.

Podsetimo, pre šest dana, u zajedničkom saopštenju, francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel su, posle održanog video-samita Beograd – Priština, u petak 10. jula, istakli da je „normalizacija odnosa između Kosova i Srbije nezamenljiva za bezbednost i stabilnost regiona i od velikog je značaja za perspektivu pristupanja dve zemlje u EU“, kao i da „normalizacija odnosa podrazumeva potpisivanje konačnog pravnog obavezujućeg sporazuma i mere izgradnje poverenja dve strane“.

Podsećajući da je dijalog prekinut u novembru 2018, u saopštenju za javnost koje prenose ambasade ovih država, navelo se da su se Vučić Hoti složili da nastave dijalog pod pokroviteljstvom EU, a sa ciljem „normalizacije odnosa Srbije i Kosova, uz postizanje konačnog pravnoobavezujućeg sporazuma“.

Makron i Merkel ohrabrili su Vučića i Hotija da u „sledećim mesecima postignu suštinski napredak“, a francuski predsednik i nemačka kancelarka „ostaće angažovani po ovom pitanju“, a uz podršku EU.

Predsednik Vučić je, s druge strane, tokom zvanične posete Francuskoj, odakle je i on prisustvovao video-samitu, naglasio da strane neće izaći sa zajedničkim saopštenjem upravo zbog toga što jedino Srbija, kako je kazao, ima različite stavove. Jedan od razloga zbog kojih je došlo do neslaganja je i upotreba termina „Kosovo – Srbija“.

Srpska delegacija je insistirala na tome da se koristi „Beograd – Priština“, zato što Srbija ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, preneli su medji.

Današnji sastanak u Briselu biće zabeležen kao prvi sastanak u Briselu koji organizuju Žozep Borelj, šef evropske diplomatije, i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari