Vučić imao najviše sastanaka s Erdoganom i Merkel 1Foto: EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je sastanke „oči u oči“ sa 25 predsednika država, a sa nekima od njih sastao se i po nekoliko puta, otkako je 31. maja prošle godine stupio na dužnost šefa države, navodi se u odgovoru kabineta Vučićevog kabineta na pitanje Danasa o njegovim spoljnopolitičkim aktivnostima u proteklih godinu i po dana.

Kako se ističe, Vučić se sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom susreo osam puta, sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom tri puta, sa trojicom članova Predsedništva BiH „zajedno ili pojedinačno čak 22 puta“ na oko 70 sastanaka, dok je oko 60 sastanaka imao sa premijerima, uključujući nemačku kancelarku Angelu Merkel sa kojom je „uživo“ razgovarao pet puta.

Što se tiče ostalih svetskih zvaničnika, srpski predsednik imao je oko 20 sastanaka sa predsednicima parlamenata, više od 30 sa ministrima spoljnih poslova i drugih resora, 30 sa zvaničnicima EU, šest sa predstavnicima NATO.

Pedeset delegacija na inauguraciji

Svečanosti predsedničke inauguracije u Beogradu, u junu prošle godine, „prisustvovalo više od 50 stranih delegacija, a sve zemlje regiona su predstavljali predsednici“, te da je Vučić tada imao 23 bilateralna sastanka.

Kako ukazuju u kabinetu predsednika Srbije, on je bio domaćin predsednicima Austrije, Bugarske, Mađarske, Grčke, Turske, Izraela, Ukrajine, Kipra, Litvanije, Predsedništvu BiH, potpredsedniku Indije, šeiku Mohamedu (prestolonasledniku Abu Dabija), premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, premijeru Japana, premijeru Mađarske, premijeru Belgije, premijeru Baden-Virtenberga… U tom kontekstu, izdvajaju da je u julu 2018. Ruven Rivlin posetio Srbiju, što je bila prva zvanična poseta jednog izraelskog predsednika Srbiji, te da je Šinzo Abe u januaru 2018. boravio u Srbiji, dok je prethodna poseta jednog japanskog premijera Beogradu bila pre 31 godinu, a belgijski premijer Šarl Mišel došao je u Beograd u aprilu 2018. – pre toga osam godina u Srbiji nije bilo belgijskog zvaničnika tog nivoa.

Ove godine u Beogradu je boravio i šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan, i bio je prvi ministar spoljnih poslova te države koji je posetio Srbiju od 2010, a glavni razlog njegovog dolaska bila je priprema posete predsednika Francuske Emanuela Makrona. Makron, koji će u Beogradu boraviti 5. i 6. decembra, biće prvi francuski lider koji će posetiti Srbiju nakon 18 godina.

Vučićevi saradnici kao značajnu posetu izdvajaju i boravak potpredsednika Indije, Venkaje Naidua, koji je u pratnji „velikog broja indijskih poslovnih ljudi“ u septembru boravio u Beogradu.

EU, Rusuja, SAD, Kina…

Na listi zemalja koje je predsednik Srbije posetio u proteklih godinu i po dana nalaze se, između ostalog, Kazahstan, Italija, Grčka, BiH, Francuska, Kuba, Turska, Austrija, Hrvatska, Bugarska, Nemačka, Rumunija, Rusija, Azerbejdžan, Kina, SAD, Makedonija, Slovenija… Kada je reč o susretima sa predstavnicima Evropske unije, navodi se da je Vučić imao oko 30 sastanaka sa zvaničnicima EU i da su Beograd posetili svi najviši funkcioneri iz Brisela – predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani, visoka predstavnica Federika Mogerini, komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, šef Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvid Mekalister, kao i da se predsednik Srbije sa „njima sastajao i u Briselu“ i na drugim događajima u svetu.

Komentarišući odnose sa Rusijom, Kinom i SAD, saradnici predsednika Srbije ističu da je on na poziv predsednika Putina boravio u Moskvi u zvaničnim posetama u decembru 2017. i oktobru 2018, kao i povodom obeležavanja Dana pobede u maju 2018, a ima i „redovnu komunikaciju sa predsednikom Kine Sijem“, sa kojim se susreo prilikom učešća na „letnjem Davosu“ u septembru 2018. „Vučić je u Vašingtonu boravio u u julu 2017. na poziv potpredsednika Pensa, a sa predsednikom Trampom se sastao tokom Generalne skupštine UN u septembru 2017. kao i prilikom obeležavanja stogodišnjice pobede u Prvom svetskom ratu u novembru 2018… Sastajao se i sa drugim zvaničnicima tih zemalja“, ukazuju u kabinetu Aleksandra Vučića.

„Posebno dobri odnosi“

Sa Andrićevog venca naglašavaju da Vučić ima posebno dobre odnose sa prestolonaslednikom Abu Dabija – šeikom Muhamedom bin Zajedom Al Nahjanom, te da je sa nemačkom kancelarkom Merkel „izgradio odnos međusobnog poverenja i poštovanja, što se vidi iz brojnih susreta dvoje zvaničnika“.

UN, Davos, NATO, region

Među spoljnopolitičkim aktivnostima predsednika Vučića nalaze se i njegovo učešće na zasedanju Generalne skupštine UN u septembru 2017, na godišnjem sastanku Svetskog ekonomskog foruma u Davosu 2018, te poseta sedištu NATO-a u Briselu u novembru 2017. Što se regionalnih inicijativa tiče, njegovi saradnici napominju da je učestvovao na Brdo-Brioni procesu, Samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, te da se „često sastajao“ sa bivšim predsednikom Republike Srpske, a aktuelnim predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, i da učestvuje u briselskom dijalogu s Prištinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari