Vučić: Izraelsko priznanje Kosova bilo razočarenje za Srbiju i građane 1Foto: EPA-EFE/ ABIR SULTAN

Predsednik Aleksandar Vučić je danas u telefonskom razgovoru sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom naglasio da je priznanje tzv. Кosova od Izraela bilo razočaranje za Srbiju i njene građane, ali istovremeno izrazio želju da Srbija sa novim rukovodstvom Izraela, kojem je poželeo uspeh u radu, unapredi bilateralne odnose.

Vučić je, kako je saopšteno posle razgovora, rekao da smatra veoma važnim da Srbija i Izrael, kroz saradnju, daju doprinos političkom i mirnom rešavanju svih sporova, sukoba i otvorenih pitanja, i dodao da će i današnji razgovor sa Hercogom doprineti boljem razumevanju među našim zemljama.

Izrazio je očekivanje da će predsednik Hercog i Izrael nastaviti da pružaju podršku dijalogu Beograda i Prištine, kao jedinom načinu za rešavanje, za Srbiju, osetljivog pitanja Кosova i Metohije.

Vučić i Hercog su se saglasili da bi u razvoju srpsko- izraelskih odnosa trebalo imati u vidu istorijsku bliskost srpskog i jevrejskog naroda, obeleženu zajedničkim stradanjem tokom Drugog svetskog rata, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Dvojica državnika su, kako je navedeno, izrazili očekivanje da će dve zemlje uspostaviti češće kontakte, kako bi redovno razmatrale teme od zajedničkog interesa.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, sagovornici su se saglasili da ona beleži stalan uspon usled povećanih izraelskih investicija, koje su najvažnije u oblasti transporta i izgradnji nekretnina.

Konstatovali su da postoji dodatni prostor za proširenje saradnje, što uključuje i povećanje trgovinske razmene, pri čemu bi otvaranje predstavništva Privredne komore Srbije u Izraelu dalo dodatni
impuls ostvarenju tog cilja.

Izrazili su i interes za unapređenje vojno-ekonomske saradnje, kao i saradnje u oblasti energetike, kulture, obrazovanja i sporta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari