Vučić: Lepi snovi EU u vezi sa Zapadnim Balkanom, ništa se neće ostvariti 1Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da se ništa od „lepih snova“ koji se iz Evropske unije pominju u vezi sa Zapadnim Balkanom neće ostvariti.

Vučić je govorio u Tirani na radnom delu samita Procesa Brdo-Brioni, na kojem bi lideri zapadnobalkanske šestorke, Hrvatske, Slovenije i EU trebalo da razgovaraju o jačanju saradnje u regionu i njegovom približavanju EU.

On je ocenio da se neće obistiniti ni otvaranje novih poglavlja za Srbiju i Crnu Goru, niti početak pregovora za Albaniju i Severnu Makedoniju, za Bosnu se, prema njegovim rečima, ništa neće dogoditi, a izostaće i vizna liberalizacija za Kosovo.

„U redu, glupi smo, ali ne toliki glupi i svi znate da sam u pravu, ništa se neće desiti ni u junu ni julu“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je pritom naveo da podržava viznu liberalizaciju za Kosovo.

Kada je reč o kosovskom pitanju, Vučić je naveo da su pojedini vikali i poručivali „ne možete na taj način da rešite taj problem“.

„Ko ste vi da nam držite lekcije. To je stvar između Srba i Albanaca. To nije pitanje za ljude u Islandu, Sloveniji, Indiji, to je pitanje za nas“, kazao je Vučić.

Konstatovao je da smo veoma daleko od bilo kakvog rešenja, na koje će morati da se čeka ko zna koliko godina.

„Da li smo dobili pravu podršku iz Evroske unije, nismo, svi su gledali samo svoje interese“, poručio je Vučić.

Prema nejgovim rečima, nisu dozvoljavana rešenja koja su ranije bila prihvatljiva i koja su u nekim slučajevima već primenjivana.

„Prihvatili smo sve iz Evropske unije i sada smo zaglavljeni i to će trajati, ali nadam se ne zauvek“, zaključio je Vučić.

On je rekao da ima sve manje nade i da bi pored ohrabrujućih poruka voleo da vidi konkretna dela.

„Nisam tu da se žalim, članice EU rade ono što žele da rade, to je njihov posao, a da vam kažem iskreno, na kraju mi se i ne potresamo previše, radimo koliko možemo“, kazao je Vučić.

Dodao je i da Srbija želi da nastavi reforme na evropskom putu jer želi da bude deo evropskih vrednosti i društva.

Vučić je istakao da nije nezadovoljan ekonomskim reformama koje se u Srbiji sprovode, a kao uspeh je maveo to što je rast BDP povećan na 4,4 odsto, javni dug je 78 odsto smanjen na 55 odsto BDP, a nezaposlenost je sa 25,5 pala na 11,2 odsto.

„I dalje smo među siromašnim zemljama, ali bolje je nego što je bilo“, zaključio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari