Vučić: Moramo svi više da radimo, sastanci u četvrtak sa Vladom i javnim preduzećima 1Foto: EPA-EFE/ MARKUS HEINE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da je vakcinacija važna za ekonomsko snaženje zemlje, da će proći barem godinu dana pre nego što počne bilo kakva politička kampanja za predstojeće izbore i da svi moraju da rade više kako bi se privreda poboljšavala.

On je uoči sutrašnjeg sastanka sa predsednikom Francuske Emanuealom Makronom u Parizu naveo da će u četvrtak da podnese izveštaj Vladi Srbije i da ukaže na „neodgovornost pojedinih članove Vlade i javnih preduzeća“.

„Mi smo imali veliki suficit u januaru, a (od predstavnika Vlade i JP) sam tražio da potroše pare, da bi imali veći rast. Mi ćemo ove godine morati da jurimo i da radimo mnogo više kako bi se poredili sa državama koje imaju veći ekonomski pad i nižu osnovicu… Moramo da radimo i vikendom, da mi ne dolaze sa zahtevom za četvorodnevnu radnu nedelju ili neradni vikend“, rekao je Vučić.

On je dodao da je do danas protiv korona virusa vakcinisano 125.000 ljudi u Beogradu, da je Niš srazmerno veličini proporcionalno broju stanovnika najbolji sa sa 24.000 gradjana, a da je taj grad „za nijansu“ bolji od Novog Sada.

„Kragujevac isto ima dobar rezultat sa 15.000 akcinisanih. Prosečna starost (vakcinsianih) je 65,4 godine, nešto je niži u velikim gradovima, ali smo se i trudili da (prvo vakcinišemo nasjtarije) koji su najugroženiji, ne računajući zdravstvene radnike“, naveo je Vučić.

Govoreći o posetama predstavnika Prištine severu Kosova i Metohije, hapšenjiu i proterivanje državljana Srbije iz Crne Gore da Srbija mora da „pazi“, kao i da čuva mir i stabilnost.

„Moramo da pokažemo strpljenje, da (pokažemo da) smo odgovorniji u svakom smislu i da ne ugrozimo poziciju Srba u Crnoj Gori. Na Kosovu je sad histerija, obzirom da se očekuje pobeda Haradinaja… Srbi su imali uzdržanu reakciju, nikakvog fizičkog nasilja nije bilo“, rekao je Vučić.

Komentarišući afere „Jovanjicu“, „Prisluškivanje“ i izgradnju spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Vučić je ocenio da opozicija trudila „svašta da kaže, a da verovatno ni oni nisu znali šta žele da kažu“.

„Nadležni organi neka rade svoj posao, ja ne hapsim nikog…. Što se tiče spomenika moj je greh što sam u učestvovao u drastičnom snaženju Srbije, što smo postali regionalna sila. Srbija obnavlja i svoju duhovnost, u sve ono što znači obnovu državnost u najboljem smislu te reči. Ono što ne mogu da mi oproste to što je Beograd, pored toga šo je jugoslovenski i jedini kosmopolitski, postao srpski grad i srpska prestonica“, kazao je predsednik.

Francuska želi određene rezultate oko Kosova do prve polovine 2022. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da Francuska želi da do prve polovine naredne godine, kada će biti predsedavajuća Evropskoj uniji, budu postignuti određeni rezultati u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je večeras u Parizu, gde će se sutra sastati s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, rekao za televiziju Pink da to „neće biti nimalo lako“ s obzirom na izazove.

On je kazao da će s Makronom, uz pitanje Kosova, razgovarati i o evropskim integracijama Srbije i bilateralnim političkim odnosima i u tom okviru o ekonomskim odnosima.

„Kad je reč o evrointegracijama, važno je da na osnovu francuskog predloga idemo na novu metodologiju (u pregovorima u članstvu sa EU), da otvorimo više poglavlja do juna, i do decembra još dva puta toliko, ali tu mi moramo da uradimo važne stvari, u oblasti vladavine prava, ali i da napredujemo u ekonomiji“, naveo je Vučić.

On je rekao da će sutra imati 11. susret sa Makronom, za koga je kazao da je „ne samo jedan od najvažnijih svetskih lidera, već i iskreni prijatelj Srbije“.

„Njegova poseta (Srbiji jula) 2019. godine od istorijskog je značaja za naše odnose. Mi smo 2019. dostigli 1,2 milijarde trgovinske razmene s Francuskom, imamo pad od šest odsto u prvih 11 meseci 2020. godine zbog korona virusa, ali je trend rasta zagarantovan“, kazao je Vučić.

Naveo je da će izgradnjom metroa Beograd „dobiti dodatne prednosti ili će se izjednačiti sa mnogim najvažnijim evropskim centrima“ i dodao da je tu „od ključnog značaja“ saradnja sa francuskim kompanijama Alstom i Ežis.

Vučić je rekao da očekuje završetak izgradnje metroa do kraja 2027. ili 2028. godine i dodao da će sutra znati više detalja posle razgovora s Makronom o tome.

„Finansiranje je rešeno, 80 miliona evra kroz trezor francuske banke, ostalo preko komercijalnih banaka“, naveo je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari