Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene (VIDEO)(FOTO) 1Foto: Beta/Milan Obradović

Građani koji su nalazili ispred zgrade policijske stanice „29. novembar“ u Beogradu razišli su se večeras oko 18 časova, nakon što je jedan od lidera Saveza za Srbiju Boško Obradović dao rok da se do sutra, do 15 časova oslobode svi uhapšeni zbog ulaska u zgradu RTS.

Kamion sa kojeg su se govornici obraćali takođe je napustio ulicu Bulevara despota Stefana u kojoj se nalazi policijska stanica. Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je danas da je više policijskih službenika povređeno.

Demonstranti predvođeni liderima Saveza za Srbiju stigli su danas nešto pre 16 sati ispred stanice policije na Bulevaru despota Stefana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izašao iz zgrade Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu u Beogradu.

Boško Obradović je poručio da aktuelna vlast ima rok do sutra do 15 časova da oslobodi sve uhapšene zbog ulaska u Radio televiziju Srbije.

Obradović je dodao da će u suprotnom organizatori protesta saopštiti kada je novo okupljanje i da će u svojim zahtevima ići do kraja.

Obraćajući se sa kamiona ispred policijske stanice „29 novembar“, Obradović je kazao da su uhapšeni iz beogradske zgrade policije premešteni u razne prekršajne sudove.

„Svi uhapšeni koji imaju između 18 i 20 godina su evakuisani iz ove stanice u poslati u različite prekršajne sudove gde im se izriču različite mere, od 48 sati zadržavanja do pritvora od mesec dana“, rekao je Obradović.

On je kazao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „lud“ jer okuplja aktiviste njegove stranke kako bi ih uputio u Beograd.

„On želi građanski rat mi nećemo učestvovati u tome“, kazao je Obradović.

„Kada se ponovo okupimo, nema nazad, to je kraj“, poručio je Obradović.

Grupa demonstranata koji se nalaze pred sedištem gradske policije u Ulici despota Stefana sukobila se sa policijom, ali se posle poziva organizatora protesta situacija smirila posle nekoliko minuta.

Za sada nije poznato šta je iniciralo sukob u kome je policija upotrebila pendreke, a demonstranti su uzvratli bacanjem flaša.

Policija je nešto posle 16.30 pustila da uđu u policijsku stanicu roditelje uhapšenih M.S. i N.D.

Lider Dveri Boško Obradović rekao da je da su oni pušteni kroz policijski kordon da razgovaraju sa predstavnicima policije i da vide decu.

Kako je preno Insajder demonstranate koji su danas krenuli da „oslobode uhapšene“ je ispred policijske stanice u Bulevaru Despota Stefana dočekao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. On se s grupom policijskih zvaničnika nalazio iza policijskog kordona.

Obradović je rekao da je uhapšeno deset osoba starosti od 18 do 28 godina.

On je ponovio da policija treba da uhapsi lidere Saveza za Srbiju, a da decu pusti.

Obradović je rekao i da ima informacije da vlast prikuplja aktiviste SNS po Srbiji i da planira da ih pošalje u Beograd.

On je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića „da li je normalan kad pokušava da izazove sukobe“.

Ispred policijske stanice se bio okupio velik broj građana i lideri Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, Dragan Đilas, Janko Veselinović, Zoran Lutovac, Nebojša Zelenović.

Ispred policijske stanice bio je postavljen policijski kordon, a Bulevar despota Stefana bio je zatvoren je za saobraćaj od ugla sa ulicom Džordža Vašingtona.

Okupljeni su skandirali „pustite nam drugove“ i „Gotov si“ i dozivali Stefanovića „O Nešooooo, o slino, o doktore lažni“.

Obradović je naprednjacima poručio da im ne pada na pamet da izvode pristalice da se obračunavaju sa građanima i da ne prave građanski rat.

Ispred zgrade Predsedništva održavale su se demonstracije protiv Vučića i aktuelne vlasti, a okupljeni su taj deo grada napustili nešto posle 15.00.

Ušesnici protesta su posle Vučićeve konferencije za novinare oko zgrade Predsedništva napravili živi zidi i čekali su da izađe Vučić i da im se obrati.

Policija se ranije tokom dana pod punom opremom za razbijanje demonstracija sukobila sa okupljenim građanima.

Lider Dveri Boško Obradović rekao je okupljenima ispred predsedništva da je počelo hapšenje i da je mladiću od 18 godina određen pritvor od 30 dana i da ga šalje u zatvor.

On je zato pozvao okupljene da pođu do policijske stanice i odbrane uhapšene.

„Dok smo ovde policija hapsi sve ljude koji su sinoć bili u zgradi RTS-a, a simbol svega toga je Pavle od 18 godina kojem je određen pritvor od 30 dana i koga šalju u zatvor. To neće moći tako, nije kriv Pavle koji je pokazao veliku hrabrost jer je bio sa nama. Ako je neko kriv to sam ja, jer sam prvi ušao. Neka dođu po mene neka dođu po sve vas“, rekao je Obradović.

On se osvrnuo na objavu predsednika srbije Aleksandar Vučića na instagramu kako igra šah sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem te upitao da li je Vučić pobegao pacovskim kanalima ili se smeje u facu demonstratima.

„Mislim da smo mi ovde danas pokazali da smo probuđeni narod koji neće da trpi njegove laži propagandu i diktaturu. Mi smo tu mi ne odustajemo. Aleksandre Vučiću ako si pobegao naći ćemo te, nećeš pobeći, gotovo je“, rekao je Obradović i uzvikivao „ostavka“.

Okupljeni su pošli potom ka policijskoj stanici a na čelu kolone je veliki transparent „Jedna od pet miliona“.

Demonstranti koji su pošli ka policijskoj stanici 29. novembar zaustavili su se ispred Doma Narodne skupštine Srbije i uzvikivali ime predsednice parlamenta Maje Gojković čiji ostavku inače opozicija traži.

Sa kamiona se puštala muzika, a građani su duvali u pištaljke i uzvikivali „ostavka“.

Na čelu kolone je transparent „Jedan od pet miliona“ i lider Dveri Boško Obradović, Zoran Lutovac i Nebojša Zelenović.

Ulice kojima demonstranti prolaze zatvaraju se za saobraćaj.

Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ saopštili su danas da su dve osobe „odvučene“ u zgradu Skupštine grada i da ih nije privela policija.

Jedan od organizatora protesta Srđan Marković je sa kamiona ispred predsedništva Srbije rekao da je privatna grupa ljudi odvukla K.T. i M.S.

On je kazao da policija odbila da rastera demonstrante koji su ispred predsedništva i da je došla i vojna policija.

Marković je kazao i da je po hitnom postupku na sedam dana zatvora kažnjen mladić P.C. koji je uhapšen danas u svojoj kući.

Građani koji protestuju na putu do policijske stanice u Ulici 29. novembra, zaustavili su se i ispred zgrade RTS-a i uzvikivali direktoru tog javnog servisa Draganu Bujoševiću „ostavka“.

Sa kamiona je poručeno da će posle doći ispred RTS, a da sada idu u policijsku stanicu da oslobode uhapšene zbog sinoćnjeg upada u zgradu RTS-a.

Ispred zgrade RTS-a je postavljen kordon policije.

Takovska ulica je zatvorena za saobraćaj.

Demonstranti su danas oko 13 sati počeli da prave „živi lanac“ oko zgrade predsedništva Srbije kako bi onemogućili predsednika Srbije Aleksandra Vučića da izađe iz zgrade.

Lider Dveri Boško Obradović je rekao da prave „obruč oko Vučića„. Ispred predsedništva je bio veliki broj policajaca.

Jedna od organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ Jelena Anasonović pozvala je sa kamiona građane da ne dozvole Vučiću da izađe iz zgrade.

Ona je saopštila i da je policije privela jednog mladića, P. C. dok je bio u kući, i da se još ne zna razlog privodjenja.

„To nama čini ova vlast, privodi srednjoškolce, momke i devojke tuče, šutira svoje građane“, rekal je Anasonović.

Jeremić: Policija je uz građane, ništa neće biti kao pre

Lider levice Srbije Borko Stefanović pozvao je građane da stoje ispred predsedništva kao živi lanac slobode i ne daju Vučiću da izađe.

Lutovac: Kad nas ima puno, kordoni nam ne mogu ništa

Lideri Saveza za Srbiju pozvali su okupljene na miran i nenasilan vid borbe.

Podsetimo, demonstranti su uspeli da probiju policijski kordon u Ulici kneza Miloša i da kamion sa razglasom dovezu ispred predsedništva Srbije.

Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je da je u tom sukobu policija upotrebila nasilje i nad poslanikom Boškom Obradovićem.

Ispred predsedništva Srbije u Ulici kralja Milana u Beogradu okupljen je velik broj građana, zaustavljen je saobraćaj i sa kamiona sa razglasom obraćaju se lideri Savez za Srbiju.

Vučić: Nećemo dozvoliti nasilje, oni koji krše zakon će odgovarati

Sa kamiona su ponovljeni zahtevi za smenu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice parlamenta Maje Gojković, direktora RTS Dragana Bujoševića kao i za fer i slobodne izbore, pod uslovom da se šest do devet meseci pre tih izbora oslobode mediji.

Policijski sindikat Srbije pozvao policajce da odbiju da se obračunaju fizički sa građanima

Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene (VIDEO)(FOTO) 25
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Na ulicama je policija sa opremom za razbijanje demonstracija, a tokom skupa došlo je do sukoba sa demonstratima.

Iz zgrade Predsedništva posle kraće blokade, novinarima koji su pratili konferenciju za štampu Aleksandra Vučića, omogućeno je da napuste zgradu.

Kako javlja N1, novinarske ekipe ostale su, oko 12.35 časova blokirane u zgradi na Andrićevom vencu dva, jer su im službenici kabineta saopštili da su učesnici protesta ispred blokirali službeni ulaz.

Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene (VIDEO)(FOTO) 26
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Opozicija: Nećemo se razići

Jedan od lidera Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da se demonstranti neće razići sve dok im se ne obrati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Očekujemo da predsednik dođe da razgovara sa građanima“, rekao je Jeremić novinarima ispred predsedništva Srbije.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas rekao je da do daljnjeg ostaju ispred i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare ponovo izneo „iste poruke mržnje i agresije“ i da „nema želju da se narod ujedini“.

Da se neće razići rekao je i lider Levice Srbije Borko Stefanović.

Pozvali su građane da ostanu mirni i da ne nasedaju na provokacije.

Kako javlja reporter Danasa, građani su u jednom trenutku oborili zaštitne ograde i opkolili Predsedništvo. Brojne snage Žandarmerije sa opremom za razbijanje demonstracija ubrzo su pristigle i stale ispred okupljenih građana.

Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene (VIDEO)(FOTO) 27
Foto: N1

Okupljeni uzvikuju „Uhapsite Vučića“, „Gotov je“, „Vučiću, lopove“ i „Gotov je“.

Sukob građana i policije u Ulici kneza Miloša: Na demonstrante bačen biber sprej

U Ulici kneza Miloša u Beogradu došlo je do sukoba građana i policije ranije tokom dana, javio je reporter agencije Beta.

U toj ulici građani su se okupili jer je policija blokirala kamion sa razglasom i nije dozvoljavala da bude postavljen ispred zgrade predsedništva.

Okupljeni su policiju gađali konzervama.

Na ulici je policija sa opremom za razbijanje demonstracija. Na okupljene građane je bačen biber sprej, javio je reporter Danasa s lica mesta.

Građani su potom prboli kordon policije i kamion odvezli ispred zgrade Predsedništva.

Stefanović: Kazniti sve koji su danas napali policijske službenike

U isto vreme, MUP je saopštio da je nekoliko huligana predvođenih liderom Saveza za Srbiju Boškom Obradovićem napalo je policajce na uglu Kralja Milana i Kneza Miloša.

Oni su, kako navodi MUP, fizički nasrnuli na policajce i pokušavaju da ih udare kamionom i probiju kordon.

MUP je u saopštenju osudio napad na policiju koja radi svoj posao i brine o očuvanju javnog reda i mir.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas pozvao je građane na mir. Tu su i drugi lideri Saveza za Srbiju.

 

View this post on Instagram

 

#1od5miliona #beograd #srbija #belgrade

A post shared by 1 od 5 miliona Beograd/Srbija (@1od5miliona) on

Predsednik Pokreta Dveri i jedan od lidera Saveze za Srbiju Boško Obradović izjavio je danas na početku skupa da zahtevaju ostavke predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, direktora RTS Dragan Bujoševića i fer i slobodne izbore i da od tih zahteva neće odustati.

„Nema nazad“, rekao je Obradović novinarima pred početak protesta ispred Predsedništva

On je kazao da će se posle obraćanja Vučića javnosti, okupljenim ispred predsedništva obratiti predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Ispred Predsedništva je postavlje kamion sa razglasom. Okupljeni su okružili Predsedništvo, duvaju u pištaljke i uzvikuju „Vučiću, lopove“ i „AV, AV“.

Belim trakama sa natpisom „Počelo je“, zatvorili su Ulici kralja Milana.

Podsetimo, iz Saveza za Srbiju (SZS) pozvali su na protest danas u podne jer su se RTS i vlast oglušili o zahteve protesta „Jedan od pet miliona“ i pošto je ministar policije Nebojša Stefanović poslao policiju na „goloruk narod“ i pošto su „besomučno lagali“ na Pinku i RTS-u o dešavanjima na sinoćnjem protestu.

Protest završen, Obradović dao rok policiji da oslobodi uhapšene (VIDEO)(FOTO) 40
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

„Okupljamo se na konferenciji za medije Aleksandra Vučića i čekamo da podnese ostavku najveći lažov u istoriji Srbije“, navedeno jutros u saopštenju SZS.

Obradović je sinoć ispred zgrade RTS poručio da organizatori protesta „Jedan od pet milona“ moraju danas gostovati u „Dnevniku 2“, ili će ponovo na tom mestu biti građani.


Organizatori protesta „Jedan od pet miliona“ saopštili su da dolaze ispred Predsedništva da predsedniku Srbije jasno kažu da u „njegove laži više niko ne veruje i da mu neće dozvoliti da nastavi da laže narod“.

„Idemo da onemogućimo diktatora da laže narod iz svoje fotelje, a kasnije ćemo se preseliti ponovo kod RTS-a“, navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Podsetimo, građani koji su se sinoć okupili na protestu „1 od 5 miliona“ ušli su u prostorije RTS-a a nakon intervencije policije razišli su se oko ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari