Vučić: Nastavak dijaloga "važno i teško pitanje", zabrinut sam posle agende prištinskih vlasti 1Foto: EPA-EFE/JOHN THYS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da je nastavak dijaloga s Prištinom „važno i teško pitanje“ i poručio da je Beograd spreman da razgovara, ali da je „veoma zabrinut“ posle agende prištinskih vlasti koju je čuo danas na samitu Brdo-Brioni.

„Oni su insistirali na nečemu što nije pisalo na dokumentu, da se ubaci u dokument, što je podrazumevalo upisivanje granica koje ne postoje. Ja sam se prvo trudio da nešto objasnim argumentima, potom sam shvatio da je uzaludno traćiti vreme“, rekao je Vučić novinarima u Briselu, komentarišući današnji skup na Brdu kod Kranja.

On je naveo da je stavove Beograda branio argumentima, ne želeći da postupi onako kako su od njega očekivali jer bi tako „gazio po interesima Srbije“.

“Nastavak dijaloga je važno i teško pitanje. Bićemo spremni da razgovaramo, da uvek učestvujemo u dijalogu, ali posle ovoga što sam danas čuo, a to je agenda cele prištinske vlade, veoma sam zabrinut, jer tu nema ničeg racionalnog”, rekao je Vučić o budućnost dijaloga Beograda i Prištine.

Ne znači da smo mi idealni, rekao je Vučić, ali mi racionalno pristupamo.

„Ja smem da kažem našem narodu koliko je naša situacija teška“, poručio je Vučić, naglasivši da „suštinski nije video raspoloženje za ozbiljan dijalog i razgovor“.

„Ti ljudi žive i dalje u 1999. godini, negde u sredini između 1999. i 2009. Ali, morate da razgovarate, da ponudite nešto, ali ja to nisam video kod njih. Ja nisam insistirao da nešto mora da uđe u dokument, nego da ako se ne slažemo ni mi ni oni, da se to odbaci, ali oni su želeli da ubace nešto što ne postoji“, ponovio je Vučić.

On je istako sugestiju crnogorskog predsednika Mila Đukanovića da se u procesu evrointegracija ide „po principu regate, što znači da Srbija i Crna Gora idu prvi“.

„A nama je bitnije da vidimo šta možemo da uradimo u našem regionu“, rekao je Vučić.

On je naglasio da je ipak „zadovoljan sadržinom“ deklaracije i da je to „jedna proklamacija našeg zajedničkog puta, podrške na evropskom putu“, ocenivši da je sastanak „sve su svemu dobar, u otvorenom tonu“, i „doprinos razvoju demokratije u regionu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari