Vučić (ne) smiruje tenzije 1Foto: EPA/ TIM BRAKEMEIER

Tenzije izazvane usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti i pravnom položaju verskih zajednica u crnogorskom parlamentu se ne stišavaju ni u Crnoj Gori niti u Srbiji.

Moguć odlazak predsednika Srbije u Crnu Goru na Badnji dan takođe je uzburkao strasti, a paljenje crnogorske zastave na protestu navijača Crvene zvezde ispred crnogorske ambasade u Beogradu juče je rezultiralo pozivanjem ambasadora obe zemlje na razgovore u ministarstvu spoljnih poslova.

Srpski ambasador odbio je da primi protestnu notu Crne Gore zbog paljenja zastave.

I dok zvanična Podgorica ćuti o najavi dolaska srpskog predsednika, Aleksandra Vučića, na sever njene teritorije u nezvaničnu posetu, Vučić je svoju odluku o odlasku odložio za subotu veče. Dao je juče sebi još 24 ili 36 sati da donese konačnu odluku.

Zoran Lutovac, bivši ambasador Srbije u Crnoj Gori, smatra da bi Vučićev odlazak težište pažnje premestio sa suštine ljudskih prava na političku formu, dok Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose smatra da je poseta dobrodošla u smirivanju tenzija.

Prema Lutovčevim rečima, ovo što se dešava u Crnoj Gori ima pravnu i političku dimenziju, ali duboko zadire u dimenziju ljudskih prava i identiteta.

– To nije samo pitanje identiteta onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, nego i dobrog dela onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, zatim onih koji se izjašnjavaju kao Srbi-Crnogorci ili Crnogorci-Srbi i svih pravoslavaca koji se smatraju pogođenim tim zakonom. Zato bi dolazak Aleksandra Vučića na Badnji dan težište pažnje premestio sa suštine ljudskih prava na političku formu, što bi možda odgovaralo njemu i nekima u Crnoj Gori, ali ne i onima koji se bore za svoja prava. On bi trebalo da zvanično poseti Crnu Goru, ako dobije poziv, a ne da neformalno prisustvuje verskom događaju i time protestima da pogrešnu intonaciju – kaže on.

Situaciju malo drugačije vidi Janjić, koji za naš list situaciju opisuje rečima: „Nit manjeg sukoba, nit veće galame, nit više umešanih.“ On smatra da je potrebno da Vučić ode u Crnu Goru ne bi li se situacija smirila.

– Ispada da politiku ne vode dve vlade nego navijači i sveštenici. Stvara se slika koja nije dobra a nije ni potpuno tačna. Sve ovo je rezultat loših politika od 2015. Najpre smo imalo Miloševića, zatim referendum, pa smirivanje situacije od 2012. do 2015. Sledi period u kojem se ne poštuje crnogorska državnost, pa se opozicija u Srbiji krivi za to što je Crna Gora izglasala samostalnost… U svemu tome sa obe strane ima najmanje predizbornog marketinga. A suština je u tome da se još uvek ne zna gde Srbija ide i da li joj treba da se nađe u sukobu sa NATO. Zato je potrebno da Vučić ode. On to ne može da uradi ako Podgorica to neće – kaže Janjić.

On ukazuje na izjavu bivšeg američkog diplomate i člana nevladinog Udruženja za kontrolu naoružanja Tomasa Kantrimena, koji je rekao da Srbija mora da napravi izbor između EU i Rusije kao i na reakciju Rusije za koju zvanična Podgorica misli da se grubo meša u unutrašnje stvari Crne Gore.

– Moskva nam je dobro potpalila. Ne znam koliko snage ima da se sve smiri, ali Vučićeva poseta dobro dođe – navodi Janjić.

Vučić je juče gostujući na televiziji Pink rekao da mu je želja da bude sa srpskim narodom i ljudima kad im je teško. Kako je rekao, ako ode u Crnu Goru, ne planira da drži političke govore, nego da samo kaže rečenicu da mu je drago što je sa svojim narodom jer narod treba da pokaže jedinstvo nikoga ne vređajući ni provocirajući.

Konstatujući da se protiv njegovog odlaska u Crnu Goru vodi histerična kampanja u nekim medijima, Vučić je podsetio da je proteklih godina na Badnji dan bio i u Gračanici i u Zagrebu, i da tada „nikom to nije smetalo kao ovog puta“.

„Ovo nije ni zvanična ni radna poseta. Za privatnu posetu ne treba ni da se najavljujete“, rekao je Vučić i poručio da će zbog trenutka u kome se sve dešava pokazati poštovanje prema crnogorskoj državi, najaviti dolazak i koliko će ostati. On je ukazao i da je crnogorski predsednik Milo Đukanović u poslednjih nekoliko godina bio bar 50 puta u Srbiji, a u zvaničnoj poseti samo dvaput-triput.

Prema njegovom mišljenju, napadi na njega zbog namere da ode u Crnu Goru su dokaz nervoze Mlađana Đorđevića (savetnika bivšeg predsednika države), koji bi „da posvađa naš narod u Crnoj Gori“ i njegovog kuma Dragana Đilasa (predsednika SSP), vođene preko medija koje ovde plaćaju. NJima nije stalo do Srba u Crnoj Gori, nego da se vrate ovde na vlast i nastave da pljačkaju, konstatovao je Vučić, uz ocenu da im „poslednji bastion laži ovde pada i zato im je histerija tako jaka“.

Ni Đorđević ni Đilas juče nisu želeli da komentarišu ove Vučićeve navode.

Vučić je rekao da ne želi da govori protiv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija ni bilo kog drugog ma šta oni izgovarali o njemu.

Širom Crne Gore hiljade vernika Srpske pravoslavne crkve i drugih građana protestuje danima zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti kojim se, kako smatraju, ugrožavaju prava SPC i Srba. Zbog toga su u četvrtak uveče navijači Crvene zvezde organizovali protest ispred crnogorske ambasade na kojoj je zapaljena crnogorska zastava. Na to je reagovao premijer Crne Gore Duško Marković, koji je na Tviteru napisao da se u Beogradu desio „još jedan necivilizacijski atak na Ambasadu CG i CG zastavu“.

Vučić je na to odgovorio da niko ne pokušava da ugrozi nezavisnost Crne Gore, već da Crna Gora ugrožava srpske svetinje i da niko nije pokušao da u ambasadu uđe.

„Niko vama ne ugrožava nezavisnost samo nemojte da uzimate srpske svetinje. Mi da ratujemo nećemo, ni da se sukobljavamo sa vama i nemojte da lažete svoj narod da vam je ugrožena nezavisnost. Vi ste ugrozili svetinje koje nisu vaše i koje pripadaju narodu i srpskoj crkvi“, rekao je Vučić.

Juče je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije najoštrije osudilo paljenje crnogorske zastave ocenivši da „to ide naruku neprijateljima srpskog naroda i onima koji odgovornost za krizu u Crnoj Gori pokušavaju da prebace na Srbiju“. Američka ambasadorka u Crnoj Gori DŽudi Rajzing Rajnke izjavila je da je šokirana prizorom oskrnavljene zastave te da je napad na diplomatsku misiju apsolutno neprihvatljiv.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije pozvalo je na razgovor otpravnika poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu. Tu informaciju potvrdio je i ministar Ivica Dačić objasnivši da je crnogorski ambasador Tarzan Milošević van Srbije, te da je stoga na razgovor pozvan otpravnik poslova crnogorske ambasade.

I ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović pozvan je na razgovor u crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova i odbio je da primi protestnu notu te zemlje, shodno instrukcijama srpskog ministarstva diplomatije.

Perović: Vučić neka dođe kao državnik

„Glavna tema Crkve je da se verni narod povodom Božića okupi u crkvama, a bilo bi dobro da političari traže druge datume i povode za posetu drugim državama“, izjavio je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović povodom najava da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti Crnu Goru na Badnji dan. Perović je na pitanje „Dana“ o poseti naglasio da svako ima pravo da dolazi kad hoće, prenela je RTCG. „Što kažu: ‘Svi su putevi svakome otvoreni’. Ali se bojim da takva poseta jednog državnika drugoj državi ne stavi medijski i uopšte, što se tiče pažnje naroda, sam praznik Božić u drugi plan, što ne bi bilo dobro“, rekao je Perović, navodeći da je to njegov lični stav. „Vučić neka dođe kao državnik u posetu državi. Ozbiljno, višednevno, planski i najavljeno“, rekao je Perović i dodao da verski praznici nisu prilika za to. „Pogotovo ne u situaciji kada se borimo za prava Crkve, a ne bilo koje nacije ili etničke grupe“, rekao je Perović.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori se ograđuje od incidenata

Podgorica – Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori juče se u saopštenju ogradio od svih incidenata, koje bi neko mogao da inscenira oko Badnjeg dana i Božića, a o čemu, kako se navodi, dopiru pouzdana obaveštenja. U saopštenju se ističe da bi cilj takvih incidenata bio kompromitacija hrišćanskog mirnog otpora širom Crne Gore. „Crkva ne poziva niti će pozivati na nasilje bilo kakve vrste, ali će pokazati odlučnost u odbrani svojih svetinja i večnog ljudskog dostojanstva“, naglašava se u saopštenju Episkopskog saveta.

Crkva, kako se navodi, nastavlja svoju pravnu borbu, pa je tim povodom osnovan međunarodni ekspertski tim čiji je mandat da u saradnji sa domaćim pravnim timom zastupa interese SPC na teritoriji Crne Gore pred relevantnim međunarodnim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari