"Vučić ne želi da ljuti Zapad" 1Foto: EPA-EFE/ YURI KADOBNOV/ POOL

Još nije poznato da li će davanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu biti tema razgovora srpskog i ruskog predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, prilikom Putinove posete Srbiji 17. januara.

Kako su za Danas rekli izvori bliski organizatorima dolaska Putina, teme njihovih razgovora se usaglašavaju, dok pojedini izvori iz diplomatskih krugova navode da „sumnjaju da će se o tome pričati“. Prema tvrdnjama diplomata, Vučić „ne želi da ljuti Zapad, pre svega Sjedinjene Države, EU i Nemačku davanjem diplomatskog statusa Centru u Nišu, a takav potez izazvao bi i nezadovoljstvo dela javnosti u Srbiji“.

Priča o Centru nije bila zastupljena u domaćim medijima tokom 2018, za razliku od prethodnih godina kada se o tome znatno više govorilo. Među retkim tekstovima koji su na navedenu temu objavljeni u proteklih nekoliko meseci bila je vest na portalu Sputnjik da će ministar za vanredne situacije Rusije Evgenije Ziničev uskoro posetiti Srbiju i da će obići Centar „u kojem ruski stručnjaci obučavaju spasioce i vatrogasce iz Srbije i regiona“. U decembru 2018. portal European Western Balkans objavio je opsežan tekst na engleskom jeziku pod nazivom „Medved nikada ne spava“ u kojem se podseća da je sporazum o saradnji Srbije i Rusije o saradnji u reagovanju na vanredne situacije potpisan 2009, tokom posete tadašnjeg ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva Beogradu, kojim se utvrđuje da na teritoriji Srbije treba da bude uspostavljen humanitarni centar, „zajednički pokrenut od strane dveju država u skoroj budućnosti“, te da je tri godine kasnije potpisan novi sporazum o pokretanju takvog centra u Nišu.

„Iako funkcioniše već više od šest godina, status i aktivnosti Centra ostaju pod velom misterije i pod sumnjom mnogih… Prema internet sajtu Centra, Centar je međuvladina humanitarna neprofitna organizacija registrovana u skladu sa srpskim zakonima…. Centar je odgovoran za celo Balkansko poluostrvo i ispunjava sledeće zadatke: sprečavanje i eliminisanje vanrednih situacija – uključujući borbu protiv požara i humanitarnu pomoć ljudima zahvaćenim vanrednim situacijama… Ipak, mandat zaposlenih u Centru je nejasan… Postoje neizvesnosti u vezi sa statusom Centra.. Neprofitna organizacija, kao što je Centar, trebalo bi da bude uvrštena u registar Agencije za provredne registre Srbije, ukoliko je registrovana u skladu sa srpskim zakonima… ali, nijedna neprofitna ili poslovna organizacija ne može da se pronađe u tom registru pod imenom Srpsko-ruski humanitarni centar, što pobuđuje sumnje u vezi sa registracijom centra“, navodi portal EWB.

Oprečni stavovi Amerikanaca i Rusa

U tekstu objavljenom na portalu EWB ističe se da se SAD snažno protive davanju diplomatskog statusa osoblju Centra jer bi nekoliko Rusa zaposlenih u Centru „imalo veću slobodu da se kreće i deluje na srpskoj teritoriji, a uvoz robe za Centar tekao bi bez striktnih carinskih inspekcija i poreza“, dok „ruska strana“ napominje da bi diplomatski status bio sličan onome koji trenutno imaju vojnici NATO-a u Srbiji, na osnovu sporazuma potpisanog 2016. između srpske vlade i NATO-a, koji je recipročan i „odnosi se, takođe, na srpske vojnike“.

Đenero: U EU se neće baviti Balkanom 2019.

U Uniji se Balkanom niko neće ozbiljno baviti u izbornoj godini, u kojoj će se u prvom delu pripremati izbori za Evropski parlament, a u drugom kombinovati sastav buduće Evropske komisije, možda u najnepovoljnijim političkim uslovima od osnivanja EU, ističe analitičar Davor Đenero, prenosi FoNet. Đenero ocenjuje da će „glavni izazov za susedstvo u 2019. godini ostati negativan uticaj Rusije na države balkanskog prostora“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari