Vučić: Neće biti dogovora o Kosovu koji bi samo podrazumevao da priznamo nezavisnost 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće biti dogovora o Kosovu koji bi podrazumevao da Srbija samo prizna njegovu nezavisnost.

On je na sednici Nacionalnog konventa o EU u Skupštini Srbije rekao da će platforma Beograda za pregovore o Kosovu biti poznata kada, kako je rekao, „budemo blizu bilo čega“ i dodao da „nema smisla“ da ranijim objavljivanjem platforme Beograd „razotkriva svoju poziciju“.

„Koju god platformu da napravite, znate da nikakv dogovor nećete postići. Pokažite šta je to što treba da izglasamo u Skupštini Srbije a da nije samo priznanje nezavisnosti ili ‘nemoj nikada da priznaš’, a tako neće biti ni jedno ni drugo, takvog dogovora neće biti, sve ostalo će morati da prodje nadležne institucije“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da bilo kakav dogovor mora biti odobren u parlamentu, a u slučaju da dodje do ozbiljnih promena državno-pravnog statusa, mora dobiti i podršku većine gradjana na referendumu.

„Kod nas će rezultati referenduma da budu važeći i obavezujući za razliku od nekih zemalja EU i van nje pa nek sami gradjani kažu da li žele kompromis ili ne“, rekao je predsednik Srbije i dodao da kompromis oko Kosova u ovom trenutku „ne izgleda realno“.

On je izjavio i da je situacija veoma komplikovana i teška ali da ipak ne isključuje mogućnost napretka dijaloga sa Prištinom na jesen.

Takođe je rekao i da se nada da do jeseni neće doći do nemira i sukoba, ni žrtava ni na jednoj ni na drugoj strani.

„Pesimista sam po prirodi ali ne bih isključio mogućnost napretka na jesen. Jedino se nadam da do tada neće doći do nemira i sukoba i da nećemo ni jedni ni drugi imati bilo kakvih žrtava“ rekao je Vučić u Beogradu na sednici Nacionalnog konventa o EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari