U planu mi je da zakon o poreklu imovine bude usvojen ove godine, navodi u izjavi za Danas Aleksandar Vučić, premijer Vlade Srbije. On ističe da podržava donošenje tog zakona, ali napominje kao neophodan dogovor sa koalicionim partnerima tim povodom.

S druge strane, Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, ističe za Danas da SPS „podržava ideju da se uspostave jasni mehanizmi za kontrolu porekla imovine“, uz napomenu da „nadležni organi treba da analiziraju kako da se to izvede da ne bi bilo potpuno kontradiktornih izjava“. On je za naš list kategorički demantovao navode o tome da se protivi usvajanju zakona o poreklu imovine i da je to bio razlog svađe sa koalicionim partnerima, o čemu su nezvanično izvestili beogradski mediji.

„Podržavam donošenje zakona o poreklu imovine i u planu mi je da on bude usvojen ove godine. Ali kako bismo ostvarili taj plan potrebni su razgovori i dogovor sa koalicionim partnerima“, rekao je Vučić za Danas.

Inicijativu za usvajanje tog zakona pokrenula je, pre par dana, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, nakon čega su se pojavile nezvanične informacije u medijima o tome da se tim povodom sukobila sa Ivicom Dačićem i Velimirom Ilićem, ministrom za vanredne situacije, koji se, po pisanju beogradske štampe, protive donošenju tog zakonskog predloga. Mihalovićeva je ukazala da bi trebalo izmeniti Zakon o poreklu imovine da bi se videlo „kako su tajkuni stekli prvi milion“ i da bi, kako je rekla, „najzad bili zaštićeni oni koji pošteno rade, a sankcionisani oni koji su se obogatili na račun građana“.

S druge strane, kako je Danas već izvestio, zakon o poreklu imovine nije bio u planu za usvajanje ove godine, jer nije bilo saglasnosti nadležnih za pisanje tog zakona – Ministarstva pravde i Ministarstva finansija, oko toga da li će ispitivanje porekla imovine biti „smešteno“ u poseban zakon ili ne. Prema saznanjima našeg lista, bio je postignut samo načelni dogovor da se ispitivanje porekla imovine „udene“ u zakonske okvire tako što će biti izmenjen Krivični zakonik, a da će se nakon toga ići u pisanje posebnog zakona. U Ministarstvu pravde, u kojem su krajem 2012. najavljivali prvi kostur ovog sistemskog zakona u borbi protiv korupcije za početak 2013, a zatim i brzo formiranje radne grupe za pisanje zakona, međutim, nismo dobili odgovor na pitanje dokle je radna grupa, ako je formirana, došla u svom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari