Foto: Fonet/Slobodan Miljević

Sagovornici Danasa smatraju da dodeljivanjem titule koja mu ne pripada Vučić pokušava sebi da da na važnosti, ali ne isključuju mogućnost i da je reč o testu javnosti za buduće ustavne ili zakonske promene.

U članu 112. Ustava Srbije jasno piše da: „Predsednik Republike, u skladu sa zakonom, komanduje vojskom, postavlja, unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.“ Ne postoji reč „vrhovni“, kao ni odredba „oružane snage“.

– Ako pogledate Vučićev profil ličnosti, videćete da je on uvek vrhovni, prvi, nikad ranije u istoriji… – ukazuje za Danas general u penziji Sreto Malinović. On dodaje da odrednica „vrhovni“ komandant predstavlja neformalno titulisanje i da predsednik kao takvu ne bi smeo da je koristi.

– Funkcija predsednika, prema Ustavu, jeste protokolarna. Međutim, u praksi imamo suprotnost. Sva moć je skoncentrisana u rukama jednog čoveka. Prozivati sebe „vrhovnim“ komandantom, kao da imate pet vojska a ne jednu, uz to i „oružanih snaga“, znači davati sebi na značaju, kroz funkciju – naglašava Malinović. On dodaje da postoji mogućnost da se na ovaj način javnost priprema za eventualne izmene i dopune zakona o odbrani i vojsci, koje se rade u tajnosti.

– Moguće je da će predsednik i zvanično dobiti titulu vrhovnog komandanta, i da je ovo samo proba za to kako će javnost reagovati. Kao što je bila i najava kačenja Vučićevih slika u vojnim objektima – smatra general.

Osim što sebe predstavlja na način koji nije poznat ni u jednom pravnom aktu, predsednik često krši zakon time što naređuje da se pripadnicima vojske povećaju plate ili dnevnice, iako takvu odluku može da donese samo ministar odbrane, odnosno Vlada Srbije.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kaže za Danas da je izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina da je predsednik Vučić (kao vrhovni komandant) odlučio da se pripadnicima vojske povećaju plate u najmanju ruku – skandalozna.

– Zakon o vojsci jasno precizira nadležnosti predsednika Srbije, ministra odbrane i načelnika Generalštaba. Odluku o povećanju plate ili dnevnica može da donese samo ministar, a da je potvrdi vlada. Predsednik se tu ništa ne pita. Tako da neko ne govori istinu – Vučić ili Vulin. Ili svesno krše zakon – ukazuje Antić. On podseća da je Vučić više puta obećavao povećanje plate pripadnicima vojske, i kao premijer i kao predsednik, ali da od toga nije bilo ništa.

– Povišice je uvek najavljivao nekako pred izbore, ali mi od toga ništa nismo videli. Sve su to prazna obećanja u cilju podizanja rejtinga. Ako zaista žele da poboljšaju položaj vojnika, ministar bi trebalo sa nama da potpiše kolektivni ugovor i reši pitanje naših primanja. Međutim, on to uporno odbija – ističe Antić.

Pripadnici vojske već su navikli na titulu „vrhovni“ komandant, koja je ostala još iz perioda JNA, tako da ih Vučićevo samoprozivanje u tom smislu ne iznenađuje niti zbunjuje. Međutim, prema rečima našeg sagovornika, to titulisanje predstavlja odliku narcisoidnog tipa ličnosti, s obzirom da ni jedan predsednik Srbije pre Vučića sebe nije tako nazivao.

Manje od mesec dana nakon što je stupio na dužnost predsednika, Aleksandar Vučić je, 30. juna u Dubrovniku, izjavio: „Po Ustavu Srbije ja sam vrhovni komandant oružanih snaga.“ U Rimu 25. jula Vučić poručuje da će „kao predsednik Srbije i vrhovni komandant učiniti sve da naše oružane snage budu spremne da odgovore svakom izazovu, nadajući se da nikad neće biti potrebe za takvim njihovim angažmanom“. Pojam „oružane snage“ koristio se u bivšoj SFRJ i odnosio se na JNA, Teritorijalnu odbranu i policiju. Srbija nema teritorijalnu odbranu, a „vrhovni komandant“ se ne upotrebljava ni u vojsci, niti u policiji i specijalnim jedinicama, čija delatnost je regulisana je Zakonom o policiji.

Nikolić i Tadić nisu bili "vrhovni" komandanti

Dok je bio predsednik Srbije, Tomislav Nikolić nikada o sebi nije govorio kao o vrhovnom komandantu. To nije činio ni njegov prethodnik Boris Tadić, koji je na toj funkciji bio dva mandata. Nikolić je, pred kraj mandata, čak na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, preneo svoje ustavno ovlašćenje da „komanduje vojskom“, na Vladu, odnosno tadašnjeg ministra odbrane, i to u slučaju eskalacije migrantske krize, koja bi zahtevala zajedničku akciju vojske i policije.

Lojpur: Smešan pokušaj izgradnje kulta ličnosti’]

Stručnjak za Ustavno pravo Aleksandar Lojpur kaže za Danas da sve što rade predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin predstavlja pokušaj izgradnje kulta ličnosti. „Korišćenjem termina koji su se nalazili u zakonodavstvu bivše SFRJ i posezanjem za tom vrstom tradicije ukazuje na pokušaj poistovećivanja sa rukovodiocima nekadašnje države. Slično je bilo i sa Vulinovom namerom da u vojnim objektima kači Vučićeve slike. Očigledno pokušavaju da izgrade Vučićev kult ličnosti, ali pokušaj im je smešan“, smatra Lojpur.

Milosavljević: Nije u skladu sa Ustavom’]

Profesor prava Bogoljub Milosavljević kaže za Danas da je Ustav izričit i da po njemu predsednik komanduje Vojskom. „Jedino je to ustavna odredba, sve ostalo nije“, zaključuje Milosavljević.