Vučić: Nijedan narod na prostoru bivše Jugoslavije nije dao doprinos borbi protiv fašizma kao Srbi 1Foto: Instragram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da srpski narod ne sme i neće da zaboravi da je „jasno rekao ‘ne’ fašizmu“ 40-ih godina 20. veka i da nijedan drugi narod na prostoru bivše Jugoslavije nije na tako jasan način učinio.

On je večeras u Narodnom pozorištu, tokom svečane akademije povodom Dana pobede, rekao da Srbi kao jedni od najvećih žrtava Drugog svetskog rata „neće da ćute i da se dodvoravaju“ političarima iz regiona „kako su to činile prethodne generacije srpskih političara“.

Kazao je i da nikada manje zemalja suštinski nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom i da „nije slučajno“ što se u tom sukobu nipodaštava uloga Crvene armije i što se u regionu „dnevno prekrajaju činjenice“.

„Nikoga nema dovoljno da više pristanemo na takvo obezvređivanje… Nećemo da pristanemo na reviziju istorije koja se sprovodi u regionu, posebno ne od onih koji su, dok je Beograd bio bombardovan, naciste dočekivali cvećem i koji su sprovodili najžešći pogrom nad jednim narodom u njegovoj skorašnjoj istoriji“, naveo je predsednik.

On je kazao da „nije čudo“ što političari, koje nije direktno imenovao, žele da sakriju istinu o Drugom svetskom ratu na području bivše Jugoslavije, a da „veliki deo njih po svaku cenu pokušava da promeni tok istorije“.

Prema njegovim rečima, Srbi su u odnosu na druge narode iz bivše zajedničke države dali „neuporediv doprinos“ borbi protiv nacizma, a da su i ustaše i nacisti prevashodno teror sprovodili nad srpskim narodom.

„Možete mene da vređate koliko hoćete, ali kao predsednik neću da vam dozvolim da vređate jasenovačke, glinske i druge žrtve. I kada kažete da sam drzak i bezobrazan kada vam govorim istinu u lice, kažem vam biću još drskiji i bezobrazniji, jer ste Srbiju dovoljno ponižavali“, rekao je Vučić.

On je dodao i da bi pristajanje na „reviziju istorije“ bilo isto što i reći da su Srbi „bespotrebni i suvišni“.

„Nemamo pravo na to, revizija toga šta je fašizam rezultiralo bi time da se on u još grotesknijem obliku ponovo pojavi. Srbi ponosni, pravdoljubivi i prkosni su morali da plate preskupu cenu svog državotvornog i slobodarskog impulsa… Svakom budućem Hitleru će naša prestonica prva reći ‘ne’, znajući šta daje i zašto ga daje“, zaključio je Vučić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

30 reagovanja na “Vučić: Nijedan narod na prostoru bivše Jugoslavije nije dao doprinos borbi protiv fašizma kao Srbi”

 1. Srba je mnogo stradalo tokom Drugog svetskog rata, ali daleko manje nego Poljaka i Rusa.

  • To samo govori da je drugi svetski rat bio nastavak prvog i svih ratova od srednjeg veka koji je vodila nemačka zločinačka ideologija združena sa lokalnim poluobrazovanim nacistima u zločinačkom poduhvatu istrebljenja slovena i jevreja , i to još uvek rade kroz ovu sadašnju nemačku preko EU i neprikosnovene nacističke ekonomske politike EU, prema svim slovenskim zemljama bez obzira dal su one članice il ne EU.!
   A Ruzvelt je lepo hteo da ih sve šipinguje u Afriku.,!

  • U odnosu na ukupan broj stanovnika, Srba je nažalost stradalo ekstremno mnogo.

   • Po svojim istraživanjima i po ti sa njima i sadašnjeg vremena Srbi su podneli najveću žrtvu u ratu

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.