Vučić: Dok sam ja predsednik neće biti priznanja Kosova 1Foto: TV Prva/Screenshot

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da, dok je on predsednik, neće biti priznanja Kosova.

On je u emisiji „Prva tema“ TV Prve rekao da „Beograd zasigurno neće priznati Kosovo“ do aprila 2022. godine kada će biti održani predsednički izbori u Srbiji.

Reagujući na tu Vučićevu ocenu, profesor političkih nauka i nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković, poručio je da u politici nikada ne treba reći „ne“, ali je ocenio da priznanja Kosova „u dogledno vreme sigurno neće biti“.

I kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević smatra da „u kratkoj budućnosti“ priznanja Kosova sigurno neće biti.

„Stav SAD o Kosovu neće se promeniti“

Vučić je rekao i da SAD neće promeniti stav o Kosovu koja god administracija da je na vlasti, dok je Visković istakao da će Bajdenova administracija izvršiti pritisak da dođe do rešenja u dijalogu Beograda i Prištine.

„Tačno je da gube strpljenje, ali Srbija uspeva da odoli i oduglovači“, rekao je Vučić na TV „Prva“.

Dodao je da se stav SAD o Kosovu neće promeniti.

Visković je istakao da je realno očekivati da će nova administracija u Vašingtonu vršiti pritisak da se dodje do rešenja za Kosovo.

„Treba razgovarati u svakoj prilici, čak i kad kažu ili urade nešto što nama ne ide u korist“, istakao je on.

„O Dejtonu odlučuju narodi BiH“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je večeras da se o promeni Dejtonskog sporazuma pitaju, i po odrerdbama tog sporazuma i po Ustavu BiH, odlučuju tri kosntitutivna naroda i dva entiteta BiH, a ne Igmanska inicijativi, pa ni predsednik Srbije.

Vučić je u emisiji „Prva tema“ TV Prve rekao kako o eventualnoj promeni Dejtonskog sporazuma mora postojati konsenzus i ne sme biti preglasavanja i ocenio da su ideje o stvaranju funkcionalne države Bosne i Hercegovine „pritisak koji vodi u drugom smeru“ i u suštini se odnosi na „smanjenje kompetencija Republike Srpske“.

Suštinski je cilj da se Republici Srpskoj oduzdmu ovlašćenja i nadležnosti, a ne da BiH bude funkcionalna država, ocenio je Vučić.

Vučić: Srbija je vojno neutralna država, neće ući u NATO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija vojno neutralna država i da neće ući u NATO.

Vučić je za televiziju Prva rekao da smatra da je to „najbolja pozicija“ da se čuva država.

Profesor Fakulteta političkih nauka Ivo Visković rekao je da u bližoj budućnosti ne vidi Srbiju u NATO-u, ali je ocenio da će u budućnosti to zavisiti od onoga što će se dešavati u svetu.

Kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević naveo je da ne vidi sada Srbiju u NATO-u, ali da je ulazak Srbije u taj savez „nešto što se može desiti u nekom doglednom periodu“.

Vučić je ponovio da dok je on predsednik Srbije neće biti priznanja Kosova i Metohije.

„Do aprila 2022. kada će biti održani predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji, Beograd zasigurno neće priznati nezavisnost Kosova“, rekao je predsednik.

Govoreći o uvredama na račun glumaca u skupštinskoj raspravi, Vučić je izjavio da nije znao da je poslanik Srpske napredne stranke Marko Atlagić poručio glumcu Draganu Bjelogrliću da napusti Srbiju.

„To nisam znao. Mislim da je to strašno i pogrešno, ako je to rekao“, naveo je Vučić.

Govoreći o dijalogu vlasti i opozicije, Visković je predložio da Telekom jednako emituje NovaS i N1 kao i kablovski operater SBB, kako je rekao, da ljudi imaju daljinski upravljač da mogu da se informišu.

„To gradjanima daje mogućnost da gledaju sve i da odluče u šta će verovati“, kazao je on.

Vučić je odgovorio da je Telekom ponudio tim televizijama emitovanje, ali da je za to traženo 20 miliona evra.

Govoreći o vakcinama protiv korona virusa, Vučić je rekao da će „Fajzerove“ vakcine uskoro stići u Srbiju vakcine, ali da će stići manji broj od očekivanog.

Naveo je da „ubrzo“ očekuje masovnu vakcinaciju, ali da ne može da govori konkretno.

„Nećemo biti ničiji zamorčići, u pitanju su dobre i sigurne vakcine“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari