Vučić obišao inženjerski centar nemačke kompanije ZF u Pančevu 1Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas inženjerski centar u nemačkoj kompaniji ZF (ZF Friedrichshafen AG), koja je u industrijskoj zoni u Pančevu 2019. otvorila fabriku za proizvodnju delova za automobile, brodove i železnicu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas inženjerski centar u nemačkoj kompaniji ZF (ZF Friedrichshafen AG), koja je u industrijskoj zoni u Pančevu 2019. otvorila fabriku za proizvodnju delova za automobile, brodove i železnicu.

Nakon obilaska centara, koji se prostire se na 3.000 kvadratnih metara i kome trenutno radi 200 inženjera iz Nemačke i Srbije, Vučić je kazao da je video hibridni volvo i električni mercedes, ističući da „ti automobili ne bi postojali bez učešća Srbije, jer oba pogonska motora dolaze iz Srbije“.

„Mi smo ti koji prave budućnost evropske automobilske industrije, zajedno sa nemačkim partnerima“, rekao je on.

Vučić je kazao da je i nemačka kancelarka Angela Merkel, u razgovoru sa njim, bila pozitivno iznenađena kada je čula da je ZF došao u Srbiju.

Istakao je da je važno to što ZF sarađuje sa Tehničkom školom u Pančevu i Mašinskim fakultetom u Beogradu.
„Nadam se da će ZF nastaviti ulaganje u Srbiju, a mi ćemo uvek biti tu da pomognemo“, rekao je Vučić i naveo da se ponosi time što je država novcem i na druge načine pomogla ubrzanju razvoja projekata u kompaniji ZF Srbija (ZF Serbia).

Dodao je i da ima još infrastrukturnih projekata koje treba završiti u Pančevu i okolini poput magistralnog vodovoda Kačarevo- Banatsko Novo Selo, uz ulaganje 2,5 miliona evra.

Generalni direktor ZF Serbia Milan Grujić naveo je da ta kompanija predstavlja najmoderniji trend u autoindustriji, sa tehnološki naprednom tehnologijom i jedinstvenim razvojno-istraživačkim centrom.

Dodao je da planovi kompanije ostaju ambiciozni, ističući da ono što rade menja i poslovni ambijent u Pančevu.

„Ovaj projeket evidentan je primer uspešne saradnje i podrške Srbije i Nemačke, kompanije ZF i Grada Pančeva“, rekao je Grujić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib čestitao je na brzini kojom su napravljeni uslovi za razvoj i testiranje inovativnih rešenja za E-mobilnost u kompaniji ZF u Pančevu.

On smatra da to pokazuje da je Srbija sposobna da pruži usluge koje nisu uobičajene.

Šib je kazao i da je E-mobilnost budućnost, navodeći da je u Nemačkoj prodato više od 727.000 električnih automobila, te da će kompanija ZF u Pančevu doprineti povećenju E-mobilnosti.

Multidisciplinarni inženjerski tim razvojnom centru ZF u Pančevu bavi se razvojem sistema novih proizvoda divizije E-mobilnosti, dizajnom pogona sa električnom vučom, razvojem pogonskih osovina, te softverskom kalibracijom, testiranjem i validacijom.

U sklopu test centra, u koji je uloženo 20 miliona evra savremene opreme za testiranje, nalazi se 16 prostorija za ispitivanje i verifikaciju električnih mašina, te ispitivanje izdržljivosti i performansi u aktivnom i pasivnom režimu rada, kao i validacija celokupnog sistema.

U januaru 2021. su započeli prvi testovi u ovom najsavremenijem istraživačkom centru u Srbiji koji je potom pušten u rad.

ZF je 2018. dogovorio investiciju od 160 miliona evra za izgradnju prve i druge faze fabrike u Pančevu, kao proširenje globalne proizvodne mreže ZF-a, dok je od Grada Pančeva bez naknade dobila više od devet hektara građevinskog zemljišta.

U drugoj fazi ulaganja u ovaj pogon, ZF je opredelio dodatna sredstva u iznosu od 35,6 miliona evra za izgradnju i opremanje ZF Serbia inženjerskog centra Pančevo.

ZF Serbia fabrika u Pančevu zajedno sa centrom za istraživanje i razvoj trenutno zapošljava blizu 1.000 ljudi.

ZF omogućava elektrifikaciju različitih vrsta vozila i svojim proizvodima doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova i zaštite sredine kao i povećanju sigurne mobilnosti.

U 2019. je ZF Srbia ostvario promet od približno 22 miliona evra.

U fiskalnoj 2020. godini ZF je osvario prodaju od 32,6 milijardi evra. Ta kompanija zapošljava više od 150.000 saradnika na približno 270 lokacija u 42 zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari