Vučić od Putina traži podršku za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY / POOL (arhiva)

U danu kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao u zvaničnu posetu Rusiji, i samo nekoliko sati pre njegovog susreta sa predsednikom Vladimirom Putinom, poslanici Srpske napredne stranke, na čijem je čelu predsednik Srbije, stavili su tačku na raspravu o izgradnji rusko-srpskog centra u Novom Sadu.

Inicijativu za osnivanje tog centra, poput onog u Nišu, podnela je Srpska radikalna stranka, pre tri meseca, a na dnevnom redu Skupštine Vojvodine našla se baš juče. Naime, predsednik poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov već je i pre same rasprave stavio tačku na inicijativu radikala, saopštavajući da je stav vladajuće koalicije u Pokrajini jasan – neće je podržati.

Kako Danas nezvanično saznaje iz diplomatskih izvora, tema u vezi sa davanjem diplomatskog statusa Rusko-srpskom centru u Nišu neizbežna je tokom susreta srpskih i ruskih zvaničnika, ali se ne ispostavlja kao unapred pripremljen predmet razgovora, prilikom sastanaka najviših državnih predstavnika bez izvesnosti o dobijanju konkretnog odgovora. Predsednik Vučić upravo, već tri godine unazad, ne daje konkretan odgovor javnosti da li će i kada izaći u susret zahtevima Rusije o dodeljivanju tog statusa. Pritisak Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da se to ne dogodi izvesnost je koja, takođe, isto toliko dugo traje. U kabinetu Aleksandra Vučića juče nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje da li je prilikom susreta sa Vladimirom Putinom predviđeno da se razgovara o ovoj temi.

O tome da Rusija očekuje diplomatski status centra u Nišu i da svojevrsno pritiska Srbiju da to ispuni, govorio je za naš list i Dragoljub Anđelković, politički analitičar, u javnosti prepoznat kao podržavalac i afirmator jačanja rusko-srpskih veza. On, međutim, sa priličnom sigurnošću tvrdi da to nije bila tema ni tokom poslednjeg susreta Vučića i Putina, u decembru prošle godine. Prema njegovom tumačenju, tema koja preovladava u razgovorima dva predsednika je Kosovo i ono što od Vučića očekuju Evropska unija i Sjedinjene Američke Države.

– Zapravo, Berlin ispostavlja zahteve, a ne EU. Uveren sam da Srbija neće izaći u susret tim zahtevima, poput stolice za Kosovo u UN, kao što sam uveren da Rusija to ne bi podržala – ističe Anđelković za Danas.

Na pitanje da li to znači da, ukoliko bi Srbija, u nekom slučaju ispunila zahteve Zapada i dozvolila Kosovu stolicu u UN, Rusija podržala tu odluku srpskih vlasti, Anđelković odgovara da bi Rusija podržala Srbiju u svemu što odluči. „Ali, ne verujem da će predsednik Vučić ikada doneti odluku da ispuni zahteve Berlina“, smatra Anđelković.

Po dolasku u Moskvu, gde je stigao nakon zvanične posete Turskoj, Vučić je rekao da će sa Putinom najviše vremena svakako razgovarati o globalnoj, regionalnoj politici, o očuvanju statusa vojne neutralnosti Srbije i o Kosovu. To je tema, dodao je, koju će on pokrenuti i pokušati da iznese sve ono što su stavovi Srbije, očekujući da dobije i stav Ruske Federacije i stav predsednika Putina po tom pitanju. Na pitanje šta očekuje od predsednika Putina i Rusije, Vučić je odgovorio da je on, kao i naša zemlja, mali da bismo mogli da očekujemo nešto do Rusije, već da nešto zamolimo. „Da li imam nešto da zamolim predsednika Putina? Imaću. Ali, nažalost, to će ostati za nas dvojicu“, dodao je predsednik. On je najavio sastanak u četiri oka. „Sutra ujutro imamo veličanstvenu paradu povodom pobede nad fašizmom, onda zajedničko polaganje venaca, mislim da će zajedno sa nama vence položiti izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Posle toga imamo prijem u Kremlju, pa učestvujemo, na poziv predsednika Putina, u maršu „Besmrtni puk“, objasnio je Vučić novinarima.

Do zaključenja ovog izdanja našeg lista, predsednik Vučić se još nije sreo sa predsednikom Putinom, koji je dan ranije na tu dužnost stupio četvrti put. Inauguraciji je prisustvovao u svoju privrednika Nenad Popović, ministar za tehnološki razvoj u Vladi Srbije.

Popović sa funkcionerom Jedinstvene Rusije

Srpska narodna partija i Jedinstvena Rusija nastaviće da rade na izgradnji najboljih političkih, ekonomskih, vojnih i sveukupnih odnosa Srbije i Rusije u budućnosti, konstatovali su lider SNP Nenad Popović i sekretar Generalnog saveta Jedinstvene Rusije Andrej Turčak. Izbor Vladimira Putina, kojem je narod Rusije poverio novi šestogodišnji predsednički mandat, uliva novu snagu i nadu srpskom narodu, da će naši ključni državni i nacionalni interesi po pitanju Kosova i Republike Srpske biti zaštićeni, ocenio je Popović, navodi se u saopštenju SNP.

P.D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari