Vučić: Odložena poseta Makrona, imamo i loše vesti iz Prištine 1Foto: SNS Srbija/ Tviter

Predsednik Emanuel Makron zamolio je da, zbog situacije u Francuskoj, njegova poseta Beogradu bude odložena, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a preneo N1.

Predsednici Vučić i Makron su tokom popodneva razgovarali telefonom. Poseta francuskog predsednika bila je zvanično najavljena jutros na sajtu Jelisejske palate u sklopu njegove ovonedeljne agende. Francuski premijer Eduar Filip je zbog demonstracija i nereda poslednjih dana na ulicama Pariza otkazao u međuvremenu posetu Poljskoj.

Vučić je, obraćajući se dalje na konferenciji za novinare, naveo da ima dve loše vesti. Za nas je veoma loša vest, koja me kao predsednika Republike veoma brine, što albanske vlasti na Kosovu ne žele da čuju za ukidanje za protivpravno uvedene takse, kaže Vučić. „Oni su konstatovali, kako kažu, u razgovoru sa komesarom Hanom, da će one trajati dok Srbija ne prizna Kosovo“.

Druga vest je još lošija, kaže Vučić, a to je da su najavili formiranje vojske Kosova za 14. decembar. Žele da formiraju vojsku suprotno svom Ustavu, dogovoru sa NATO-om, i bar javno proklamovanim željama najviših sila, kaže Vučić ocenjujući da se radi o neodgovornim potezima Prištine. I oni nas dovode u najveću opasnost, plašim se da sve nas bukvalno dovode pred svršen čin, dodao je.

Moje je da upozorim međunarodnu zajednicu, Srbija nije pokrenula nijedan jedini korak, sve vreme smo radili na smirivanju tenzija, čak i na pronalaženju rešenja koje će spasiti čast Albancima, naveo je. Vučić kaže da im je Johanes Han preneo Prištini nedvosmislenu poruku o taksama. Ja želim da im poručim da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost, i da to nije način da pregovara sa Srbijom, naveo je.

Vučić kaže da želi odgovor i iz Evrope i iz sveta na pitanje šta će biti 15. decembra ako Kosovo pošalje vojsku Kosova na sever. Naveo je da će upozoriti svet, razgovarati sa ruskim i kinseskim zvaničnicima, i da će se videti da li će biti sednice o tome u Savetu bezbednosti. Ovo danas pokazuje da je Beograd bio usamljen u želji da se razgovara, kazao je. Građane i srpske predstavnike zamolio je za smirenost.

Molim građane Srbije da se ujedine u podršci našem narodu na KIM, da pruže kakvu god podršku, kao što su ove žene pokušale da odnesu pomoć, nisu uspele, ali su pokušale, rekao je Vučić.

On je poručio da u Srbiji neće biti nikakavih izbora u martu, jer ih „niko ne planira i nikoga ne interesuju“. Vučić je, na pitanje o formiranju regionalnog pakta protiv Srbije koji je, navodno, inicirao visoki zvaničnik kosovske vlade Enver Hodžaj, rekao dam je Hodžaj u intervju demantovao da je sve nazvao paktom, ali suštinu nije sporio nijednog trenutka.

Nećemo da učestvujemo u pravljenju i rušenju bilo kakavih paktova. Mi ćemo da radimo sa Skopljem, Zagrebom, Podgoricom, Prištinom, ukoliko žele saradnju i dobre odnose, ali nećemo dati ikome da ponižava Srbiju, rekao je Vučić. „Ja ne verujem u te paktove i ta čuda. Mi ćemo da gradimo naše interese“, naglaio je Vučić.

Da podsetimo, danas je Partija kosovskih Srba koju predvodi Aleksandar Jablanović reagovala na postupak poslanika Srpske liste koji su se zatvorili u Skupštini Kosova tražeći ukidanje takse od 100 odsto.

Poslanici Srpske liste zatvorili su se juče u zgradi kosovske skupštine u Prištini, gde će ostati do dolaska komesara Johanesa Hana, a humanitarna pomoć koju je prikupila „Unija žena sa Vračara“ nije mogla da prođe prelaz Jarinje.

Potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj izjavio je juče za portal Antena M da nikada nije pomenuo, u intervjuu koji je dao za zagrebački Večernji list, stvaranje bilo kakvog pakta protiv Srbije.

Gostujući u jutranjem programu Radio televizije Srbije, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, je rekao da smatra da rezultat posete Hana Prištini treba da bude konkretan, inače ne vidi smisao njegovog dolaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari