Vučić otkrio svoje rešenje? 1Foto:EPA-EFE DJORDJE SAVIC

– „Nećete etničke granice? Nećete razgraničenje sa Albancima? Pa nema problema, kažite ljudima da se spremimo onda za Vranje, za jedno 40-50 godina.

Nećemo etničke granice, a zato hoćemo da nam kosovska država, nepostojeća albanska država na Kosovu isplati 650.000 evra za našu crkvu. To hoćemo.“

Ovim rečima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić brzopotezno odgovorio na jučerašnji Apel episkopa raško-prizrenskog Teodosija (Šibalića), koji je „duboko zabrinut zbog sve češćih politički i moralno neodgovornih izjava političara sa obe strane koji govore o „konačnom rešenju“ u kontekstu „teritorijalne podele“ i „razgraničenja Srba i Albanaca“. Vladika Teodosije je u Apelu, s kojim je upoznat i Sveti arhijerijski sinod SPC, ukazao političarima u Beogradu, Prištini i međunarodnoj zajednici na pogubne posledice po srpski narod i Crkvu na KiM, kao po državu Srbiju, ukoliko bi rešenje kosovskog pitanja bili podela i razgraničenje.

Na upozorenje vladike Teodosija da bi „kao i svaka druga razmena teritorija u istoriji i ova na KiM dovela do masovnog iseljavanja civilnog stanovništva, stradanja vekovima stare duhovne i kulturne baštine srpskog naroda i nanela nenadoknadivu štetu svima“, Vučić je najavio da će „svima u Srbiji reći koje svetske sile i strane istu takvu argumentaciju imaju, kao prepisanu“.

Vladika Teodosije je, između ostalog, ukazao da bi podela i razgraničenje značili da „većina kosovsko-metohijskih Srba koji žive južno od reke Ibra treba da se iseli iz svojih domova i napusti svoje najvažnije svetinje – Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, Prizren“, kao i da „sloboda i prava ljudi, koji nisu mogli da biraju u kome će se narodu i veri roditi, mogu rešiti samo teritorijalnim razgraničenjem i stvaranjem etnički kompaktnih teritorija“.

„Pozivanje na podelu kao ‘najbolji model’ zanemaruje čitav niz suštinski važnih pitanja kao što su: sloboda povratka raseljenih, rešavanje pitanja nestalih, zaštita imovinskih prava, obezbeđivanje adekvatnog zdravstva i školstva, verskih i ljudskih prava, koja moraju biti garantovana i na nivou zakona, ali i svakog dogovora koji bude postignut. Ovakav stav naše Crkve ne znači poziv na tzv. zamrznuti konflikt, jer je naša Crkva protiv svakog konflikta.

Ovo je poziv pre svega na odgovoran i transparentan nastavak dijaloga, koji treba da se vrati u okvire koji će biti u funkciji stabilnosti regiona i evropskog kontinenta i u skladu sa svim relevantnim međunarodnim poveljama i standardima, među kojima je posebno važna Rezolucija 1244 SBUN“, poručio je u podužem saopštenja vladika Teodosije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari