Vučić: Ne mogu da isključim prevremene izbore 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Redovni izbori su zakazani za 2020. godinu. Međutim, ako bude pritisaka, ne mogu da isključim mogućnost da se izbori održe i ranije – kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na Beogradskom bezbednosnom forumu nakon što je učestvovao na panelu zajedno sa austrijskim predsednikom Aleksandrom Fan der Belenom.

I dok je na samom panelu govorio o odličnom odnosu Srbije i Evropske unije, najavljivao da će Srbija nastaviti da bude faktor stabilnosti i nastaviti da učestvuje u dijalogu sa zvaničnicima iz Prištine, na konferenciji koja je usledila bavio se uglavnom opozicijom i medijma koje „oni kontrolišu“.

– Ne pišete o tome što Dragan Đilas želi da Dragan Vučićević ide u zatvor na tri godine samo zato što misli drugačije. Šta bi bilo kada bi ja podneo pedeset prijava protiv vas iz Vremena, Nina, N1, RTS-a, Danasa, Blica…koji svakodnevo pišete najgore laži o meni. I još govore da vlast upravlja RTS-om. A koga smo mi to doveli na RTS? Ni jednog jedinog novinara. Svi su dovedeni od strane Demokratske stranke – kazao je Vučić.

Predsednik nije promenio ton ni nakon što ga je novinar televizije N1 Miodrag Sovilj zamolio da „ne vrši pritisak na javni servis“ i prestane njegovu kuću da oslovljava sa Đilasova televizija.

– Ja sam se trudio da budem profesionalan, a vi nikada niste bili profesionalni. Vi hoćete da mi zabranite da mislim? Ja ću vas da nazivam kako vi želite, ali ne možete da mi sprečite da govorim da ste Šolakova televizija na kojoj Đilas ima uticaj – kazao je Vučić.

Pored medija, Vučić se, podstaknut novinarskim pitanjem osvrnuo i na opoziciju i konkretno tvit jednog člana pokreta Dveri da bi premijerku Brnabić i njega trebalo obesiti.

– Silovanje i vešanje, to je njihova politika. Za mene nije problem, ali ne mogu da dozvolim da vešaju žene – kazao je Vučić, dodajući da je sramota da Anu Brnabić niko nije zaštitio, pa čak ni oni vode neka tela za zaštitu žena.

On se dotakao i predstojećeg samita Intepola i aktivnostima Prištine koja nastoji da postane član.

– Pored svega nas zadesi i ta smena na čelu Interpola. Videćete šta će da se desi ako Kosovo postane član Interpola, ima da se objavi na hiljade lažnih poternica protiv Srba – naveo je predsednik Srbije.

Odgovarajući na pitanja novinara sa Kosova, Vučić je kazao da do rešenja mora da se dođe kroz razgovor dve strane.

– Molim vas da razumete da mi imamo svoje interese i da moramo da razgovorom dođemo do rešenja kojem nijedna strana neće biti zadovoljna – istakao je on, dodajući da mu se čini da „Amerikanci ubrzavaju stvari na Kosovu“.

Nešto ranije, na zvaničnom panelu kojim je svečano otvoren 8. Beogradski bezbednosni forum Vučić je, primetno drugačijim tonom, govorio o evropskoj perspektivi regiona.

– Ljudima u regionu od Evropske unije treba nešto opipljivo. Mi već deset godina slušamo o otvaranju pregovora. Potrebno nam je da se obećaju konkretne stvari i da se obećano ispuni – kazao je Vučić, precizirajući da od EU ne traži novac, već poštovanje.

On je istakao bojazan da će bez evropske perspektive ovaj region uspeti da zadrži stabilnost u narednih dvadeset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari