Vučić: Ponosan na Srbiju 1Foto: Facebook/AleksandarVucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić napisao je na svom Instagram nalogu da je „ponosan na Srbiju“, posle objavljivanja izveštaja u Fajnenšel tajmsu da je Srbija, u odnosu na svoj bruto domaći proizvod, privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja.

U tekstu koji je objavljen danas, Fajnenšel tajms piše da je Srbija je u 2018. godini privukla više grinfild investicija u odnosu na bilo koju drugu zemlju u svetu, u odnosu na bruto nacionalni dohodak, prenosi B92.

Obim stranih investicionih projekata u Srbiji kontinuirano raste od 2015. godine, posebno u proizvodnom sektoru, prenosi FT istraživanje „fDi Marketa“.

Navodi se da su automobilske komponente, hrana i duvan, tekstil i nekretnine bile vodeći sektori i zajedno su činili 54 procenata ukupnih inostranih ulaganja.

Srbija je privukla 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018. godini, odnosno za 26 odsto više nego 2017. godine, dodaje se u tekstu.

„Sa ocenom 11,92 Srbija privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine“, navodi se u studiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari