Vučić ponudio Babišu da pokloni Češkoj 100.000 vakcina Fajzer 1Foto. BETA/MILOS MISKOV/DS)

Češki premijer Andrej Babiš saopštio je da mu je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio danas na poklon Češkoj čak 100.000 vakcina protiv kovida-19 i to američke kompanije Fajzer.

„Srpski predsednik tokom našeg susreta u četiri oka ponudio mi je neverovatan poklon, 100.000 vakcina Fajzer/Bionteh koje je Srbija spremna da nam pokloni i mi ćemo tako moći još da ubrzamo vakcinaciju. Veoma cenim tu ponudu. Čak me je ganula. Hvala puno“, poručio je na Tviteru češki premijer posle sastanka sa Vučićem.

U Češkoj, koja od 17. maja postepeno popušta sanitarne mere u manje ili više strog lokdaun koji trajao od 28. decembra posle osetnog ubrzanja vakcinacije u aprilu i početkom maja, sada ponovo usporava tempo imunizacije građana protiv kovid-19.

U utorak je upotrebljeno 78.317 doza vakcina, za 3.500 manje nego pre nedelju dana. Do sada je dato skoro 4,3 miliona doza a u potpunosti sa obe doze vakcinisano je preko 1,125 milion od 10,7 miliona stanovnika koliko ima Češka.

Česima ili Srbima iz dijaspore u Češkoj vakcinisanim u Srbiji Češka međutim vakcine ne priznaje, jer, kako je objasnio ministar zdravlja Peter Arenberger, ne može biti sigurna da li su inostrane potvrde prave ili lažne.

Priznaju se potvrde o vakcininaciji samo Nemačke, Austrije, Slovenije, Poljske i Mađarske sa kojim je Češka napravila bilateralni sporazum da omogući uzajamna putovanja, ali sličan sporazum sa Srbijom ili početak pregovora tome nije pominjan ni tokom posete predsednika Vučića u utorak
i danas.

Češki mediji povodom Babišove najave poklona vakcina iz Srbije podsetili su da su početkom aprila Slovenija, Austrija i Mađarska najavile poklon 80.000 vakcina Češkoj kada se Češka nije složila sa mehanizmom podele dodatnih deset miliona vakcina koje je nabavila EU ali da od njih nema ni traga ni glasa.

Tih solidarnih 80.000 vakcina trebalo je da stignu u Češku početkom aprila i pomognu da se prevaziđe period do maja kada će vakcina biti već više nego dovoljno, međutim, Austrija, Slovenija i Mađarska nisu ih poslale a kancelarija češke vlade kada su novinari počeli da tragaju za tim vakcinama odgovorila je da isporuke kasne i obećane su tek za kraj juna.

Češka je od 17. maja otvorila registraciju vakcinacije za Čehe starije od 40 godina, ali zbog toga što ne distribuira dovoljno vakcina lekarima opšte prakse već i vlada i regioni preferiraju velike centre za vakcinaciju, još uvek su ostale nevakcinisane hiljade iz nekih rizičnih grupa, posebno najstariji građani sa kojima je Češka počela vakcinaciju kao sa grupom najvećeg rizika.

U Češkoj je pandemija kovid-19 od izbijanja odnela zaključno sa utorkom 29.948 života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari