Vučić posle razgovora sa Boreljom: Dogovor sa Kosovom, pa EU 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je visoki predstavnik Evropske unije (EU) Žozep Borelj ponovio stav da bez rešenja u dijalogu sa Prištinom evropska perspekriva Srbije neće biti izvesna.

On je, na konferenciji za novinare, pozdravio nameru Borelja da imenuje izaslanika, ali i da se lično angažuje u dijalogu Beograda i Prištine.

Spremni smo odmah po ukidanju taksi da sednemo za sto i razgovaramo o suštinskim pitanjima između Beograda i Prištine, naveo je Vučić.

Rekao sam neskriveno, da smo možda imali šansu pre nekolilo godina, a da je želja da se dođe do kompromisnog rešenja ubijena, istakao je Vučić.

On je rekao da je sa evropskim sagovornikom razgovarao o propuštenim šansama i da će svako rešenje u budućnosti biti lošije od onog koje je bilo moguće pre dve, tri godine.

Vučić je naglasio da ne vidi kako će se doći do kompromisnog rešenja, ali da ne planira da od toga da odustane, jer želi da deca ostanu da žive i rade u Srbiji i da su za to potrebni mir i sigurnost, a ne „mrtvački sanduci“.

On je istakao da se sa Albancima mora razgovarati, a da se u suprotnom „zna šta sledi“.

Vučić je rekao da o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova nisu razgovarali, ali da je ponovio da Srbija radi svoj posao i da ne priznaje nezavisnost Kosova.

Spremni smo na razgovor, ako vi nećete da tražite priznanja, mi nećemo tražiti povlačenje, naglasio je Vučić i dodao da SAD i neke zemlje EU insistiraju na tome.

Srbija, po njegovim rečima, ide brže, i eklonomski i u evropskim integracijama pa bi njima bilo najlakše da celu balkansku šestorku izjednače.

Vučić je dodao da je Borelju preneo predlog da se razmotri da li Srbija, ako ne može odmah u EU, dobije bar otvorene granice sa zemljama šengen zone, da bi građani Srbije videli direktnu i konkretnu korist i da integracije ne idu samo tehnokratskim putem.

On je preneo da su razgovarali i o odnosu Srbije sa Rusijom i Kinom i da je rekao da su odnosi sa tim zemljama dobri i da će se saradnja nastaviti, ali da Srbija ostaje na evropskom putu i da to ne krije od azijskih partnera, sa kojima, prema njegovim rečima, neke zemlje zapadne Evrope imaju mnogo bolje odnose.

Vučić je dodao da su razgovarali i o vladavini prava i da na tom polju Srbija mora „mnogo da napravi“.

On je na pitanje novinara rekao i da mu je žao zbog jutrošnjeg hapšenja žene od 70 godina u Crnoj Gori i da je jutros imao emotivan razgovor sa čovekom čija je majka uhapšena.

Bićemo uvek uz svoj narod, ali moramo da znamo i poštujemo da postoji druga država, rekao je Vučić i dodao da kao predsednik ne može da se meša u rad druge države.

On je rekao da mu je drago što je Borelj u Srbiji i da veruje da će u njemu region imati prijatelja koji će biti „strog, ali pravičan prema svima“.

Vučić je napomenuo i da od subote, kada je Velika Britanija napusti, EU neće imati 28, već 27 članica, a da se on nada da Srbija može da bude 28. članica u budućnosti.

Borelj: EU će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine

Borelj je rekao da EU mora snažnije da se angažuje kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine i da će angažovati specijalnog predstavnika za dijalog.

Posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem Borelj je rekao da je za napredovanje ka Evropi neophodan nastavak rada na sveobuhvatnoj normalizaciji sa Kosovom, te da je lično posvećen posredovanju u ovom dijalogu.

„Nije na na nama da odlučimo šta će biti konkretan rezulatat. To će odlučiti Kosovo i Srbija. Ali, moramo snažnije da se angažujemo u posredovanju u tim razgovorima“, rekao je.

Borelj je dodao da evropska perspektiva Srbije zavisi od toga.

„Evropska unija politički i finansijski mnogo potpomaže Srbiju, posebno poslednjih 10 godina. U tom periodu skoro dve i po milijarde evra je bespovratne pomoći dato Srbiji“, rekao je Borelj i dodao da njegova poseta treba da ukaže koliko je EU posvecena pristupanju Srbije, te da to podrazumeva veće napore sa obe strane.

Po pitanju bezbednosti Srbija i EU imaju intenzivnu saradnju, a ono je danas bila ključna tema, rekao je Borelj i zahvalio Srbiji na učešću u misijama EU.

„Takođe potrebno je intenziviranje u spoljnoj politici. Srbija treba da se progresivno usaglasi sa spoljnom politikom EU i treba da se približimo“, rekao je on i dodao da je nastavak rada.

Naveo je da nema razlike u pristupu SAD i EU pitanju Kosova, da je Vašington vrlo moćan, ali da ne može da ponudi stolicu Kosovu u Ujedinjenim nacijama, jer postoji još velikih sila koje se pitaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari