Vučić povodom Dana Rusije: 'Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!' 1Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija i Rusija imaju strateške i partnerske odnose poštovanja i razumevanja.

„Svaki veliki dan za Rusiju je važan i veliki dan i za Srbiju. Živelo srpsko-rusko prijateljstvo“, rekao je Vučić na prijemu povodom Dana Rusije.

Na svečanosti u Ambasadi Rusije kazao je da je to veliki praznik za „prijateljski, bratski ruski narod“, da je to „svetkovina svakog ruskog građanina koji poštuje ideale slobodarstva i nezavisnosti“.

Vučić je pročitao čestitku u kojoj je, povodom Dana Rusije, poručio predsedniku Vladimiru Putinu da ga „iskreno raduju dostignuća“ Rusije.

„Strateški i partnerski odnosi Srbije i Rusije potvrđeni su vašom posetom Beogradu (u januaru), ona je ostavila trag u duši srpskog naroda“, poručio je Vučić Putinu.

Odlazeći ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Čepurin, izjavio je na srpskom jeziku da „nema mnogo zemalja koje su kao Srbija i Rusija podržavale jedna drugu tokom vekova“ i da je uveren da će njihova saradnja biti „još bogatija i dinamičnija“.

„Srbija može da računa na čvrstu podršku Rusije, razumevanje i zaštitu, ako bude potrebno“, ukazao je Čepurin.

On je kazao da je tokom godina u Beogradu „osećao podršku Vučića koji je izuzetno mnogo uradio za razvoj srpsko-ruskih odnosa“ i da je „siguran da će u budućnosti uraditi još više“.

Čepurin je Vučiću uručio prvi primerak svoje knjige eseja o Srbiji i Srbima, na ruskom jeziku, u kojoj je „pokušao da izrazi koliko je zavoleo Srbiju“. Knjiga će biti u prodaji u Beogradu i Moskvi po završetku Čepurinove misije u Srbiji.

Ruski ambasador je dodao da je 12. jun dan „kada svi Rusi dele najsvetlija, najdublja osećanja: ljubav prema otadžbini, ponos, odgovornost za sadašnjost i budućnost Rusije“.

Dan Rusije se obeležava u znak sećanja na donošenje Deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine. Tom Deklaracijom je označen početak ustavnih reformi u Rusiji, tada jednoj od 15 republika Sovjetskog Saveza.

Na prijemu su bili predsednice Skupštine i Vlade Srbije, Maja Gojković i Ana Brnabić, ministri Aleksandar Vulin i Nenad Popović, poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i predstavnici drugih političkih stranaka, diplomatskog kora, Vojske Srbije, medija i druge zvanice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari