Vučić iz Brisela poručio da će se revakcinisati u Gadžinom Hanu 1Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se prekosutra revakcinisati u Gadžinom Hanu, a apelovao je na sve građane da se imunizuju protiv korona virusa.

On je za TV Pink iz Brisela najavio da će nakon povratka iz Brisela, gde se nalazi u radnoj poseti, svakog drugog dana da obilazi gradove u Srbiju, kako bi uticao na ljude da prime vakcinu, kao i da ne može da razume ljude koji za „lajkove“ na društvenim mrežama vređaju ljude koji su se vakcinicali.

„Ugrožavate sve naše roditelje, sve ljude koji nisu dobrog zdravstvenog stanja… Nemate pravo da budete neodgovorni prema svima nama. Srbija trenutno ima četiri vakcine, hajde da (po vakcinaciji) ponovo budemo među prvih pet u Evropi“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se ubrzo nakon njegovog povratka u Srbiju očekuje početak radova na renoviranju Kliničkog centra „Vojvodina“, da će naredne nedelje otvoriti deo obilaznice oko Beograda, kao i da početkom maja počinje izgradnja fruškogorsdkog koridora, sa najvećim tunelom u Srbiji.

„To će dodatno povezati (te delove Vojvodine) s Beogradom i dolazak novih investitora“, ocenio je Vučić.

Vučić je počeo  dvodnevnu posetu Briselu sastankom sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

On će se sutra odvojeno sastati sa najvišim zvaničnicima Evropske unije, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom.

Predsednik Srbije će sutra u Briselu razgovarati i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Sa evropskim zvaničnicima Vučić će razgovarati o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, primeni nove metodologije u pristupnim pregovorima sa EU, borbi protiv pandemije korona virusa i drugim temama.

Najviši zvaničnici EU u četvrtak će u Briselu primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija.

Vučić je ranije najavio da bi briselski dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude nastavljen u maju.

Vučić: Kurti glasanjem na izborima u Albaniji uputio jasnu poruku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu da je Beogradu jasna poruka koju je premijer Kosova Aljbin Kurti poslao glasanjem na parlamentarnim izborima u Albaniji.

Posle razgovora sa specijalnom predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, Vučić je televiziji Pink rekao da je na sastanku „ukazao na činjenicu da se Kurti hvali time što je glasao u Albaniji“ i da time faktički govore da su Priština i Tirana u istoj zemlji.

„Iako je Kosovo deo Srbije po našem Ustavu, šta bi rekli da sam ja glasao u Gračanici, Zvečanu ili Zubinom Potoku, iako te dve stvari nisu za poređenje. Da sam to ja uradio, to bi bio skandal svetskih razmera, a kada faktički govore da idu ka ujedinjenju Prištine i Tirane, onda budu blage reakcije, bude neko čuđenje i to je sve“, kazao je Vučić.

On je naveo da će se Srbija odazvati pozivu na dijalog sa Prištinom u Briselu.

„Želeli bismo da dijalog bude konstruktian, a videćemo kakav će biti. Postoje mnogi problemi, pre svega u energetici, i tu su stvari koje moraju da se rešavaju zbog različitih tumačenja i želja nekih da pokazuju mišiće na severu Kosova“, dodao je.

Vučić je rekao da je na sastanku sa Lajčakom insistirao na ispunjavanju obaveza iz Briselskog sporazuma i dela vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na slobodno kretanje ljudi, roba i usluga.

Povodom najave prištinskih vlasti da će tražiti vraćanje dijaloga na početak, Vučić je kazao da je to nemoguće i dodao da je to „priča za unutrašnje potrebe“.

On je naveo da će na sutrašnjim odvojenim sastancima sa najvišim evropskim zvaničnicima razgovarati o regionalnim odnosima, o dijalogu Beograda i Prištine, o vladavini prava i onome što je Srbija uradila u toj oblasti u prethodnih mesec dana.

Vučić je rekao da je Srbija počela razgovore sa EU o velikim infrastrukturnim projektima, „najvećim koje je moguće zamisliti“.

„Ako (predsednica Evropske komisije Ursula) fon der Lajen sutra to odobri, dogovorićemo jedan od najvećih infrastrukturnih projekata ikada za Srbiju. Bukvalno nećemo biti ista zemlja. Ako to uspemo, uz ogromnu podršku EU, za četiri i po godine Srbija bukvalno neće ličiti na onu od pre deset godina“, naveo je Vučić.

On će se sutra odvojeno sastati sa Fon der Lajen, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras u Briselu da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem započeo nedelju tokom koje će imati puno posla u vezi sa Zapadnim Balkanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari