Vučić: U drugoj polovini naredne nedelje znaće se ko će biti predsednik Vlade 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u drugoj polovini naredne nedelje biti održana sednica predsedništva SNS na kojoj će biti reči o tome ko će biti mandatar za sastav nove Vlade.

Vučić je tokom obilaska radova na Beogradu na vodi, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će se „naredne ili one tamo nedelje znati kako će Vlada da izgleda“.

Vučić je odgovorio da će pre konačne odluke ko će biti članovi Vlade ponovo razgovarati sa strankama koje su posle izbora 21. juna ušli u Narodnu skupštinu.

„Važno je da Vlada bude moderna i spremna za borbu, da razume koji je naš put, strateški i evropski“, kazao je Vučić.

On je najavio da će nova Vlada nastaviti saradnju sa „onima koje bi vi da nam zabranjuju da sarađujemo“, podrazumevajući Rusiju i Kinu, koji su doprineli da Srbija bude „prva ili druga u Evropi po stopi bruto domaćeg proizvoda“ i da tešku krizu zbog epidemije „podnese lakše nego drugi u Evropi“.

Vučić je rekao i da bi želeo da u novoj Vladi bude više žena i mladih ljudi, a da je oko sastava nove Vlade „jasno oko 70 posto“ onih koji biti njeni članovi.

„Želeo bih i da imamo nešto mlađu Vladu, ali nisu vazne godine nego energija i borbenost ljudi koje hoće da se bore da trče po Srbiji, da razgovaraju sa ljudima. Koji ne žele da postanu ministri da bi dobili rotaciju, sekretaricu i šofera, već razmislalju kako da Srbiji bude bolje“, kazao je Vučić.

On je rekao da će „svim opozicionim strankama ponuditi potpredsednička mesta“.

Vučić je najavio da će se „za 15-16 dana sve znati“, uključujući i to ko će biti predsednik Skupštine Srbije“.

Vučić o UOS: Svako u Srbiji ima pravo da formira i kupuje stranke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas povodom formiranja Udružene opozicije Srbije, da je Srbija slobodna zemlja u kojoj svako ima pravo da se politički udružuje, formira i „kupuje“ stranke.

Vučić je novinarima u Beogradu rekao da je kao predsednik države srećan zbog mogućnosti da svako iskazuje svoje političke planove.

„Sloboda okupljanja u Srbiji, ako želite da protestujete je sveta sloboda za razliku od vremena, kada su oni koji se danas udružuju bili na vlasti i kada su ubili Ranka Panića jer mu nisu dali da prošeta do zgrade RTS“, rekao je Vučić posle obilaska radova na rekonstrukciji Savskog trga u Beogradu.

Naveo je i da je spreman da bude prvi ili među prvih deset političara čija će imovina biti proverena po novom Zakonu o poreklu imovine.

„Ni moja ni imovina moje porodice nije se uvećala ni za jedan dinar od 2012. godina a voleo bih da vidite imovinu nekih pre nego što su ušli u vlast 2003. i posle izlaska iz vlasti 2013. godine, uvećanu za milijardu evra“, rekao je predsednik Srbije.

Najavio je da će sledeće nedelje objaviti i vest o „fantastičnoj“ investiciji za Novi Sad i Vojvodinu.

Vučić: Naši stručni timovi će oceniti bezbednost ruske vakcine protiv korona virusa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će srpski stručni timovi treba da ocene bezbednost vakcine protiv korona virusa koju je napravila Rusija, a da je Srbija spremna da pregovara sa svima o nabavci vakcine protiv tog virusa.

Vučić: U drugoj polovini naredne nedelje znaće se ko će biti predsednik Vlade 2
Foto: EPA-EFE/OMER MESSINGER

Vučić je novinarima na Savskom trgu u Beogradu kazao je da on zna sa kime srpski stručni timovi razgovaraju o vakcini i sa kime „imaju potpisane memorandume o saradnji i prate razvoj vakcine kroz prvu drugu i treću fazu“.

„Srećni smo ako su Rusi i pre toga proizveli vakcinu, samo što moraju naši stručni timovi da kažu da li je bezbedna, sigurna. Spremni smo da razgovaramo sa svima, jer što pre stigne vakcina to je spas za ekonomiju“, rekao je Vučić.

Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je ranije danas da je u Rusiji danas registrovana prva u svetu vakcina protiv kovida-19.

„Koliko mi je poznato, jutros je prvi put u svetu registrovana vakcina protiv novog korona virusa“, rekao je Putin.

Vučić: Nismo još kupili PVO sistem iz Kine, razmišljamo o tome

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija još nije kupila PVO sistem FK-3 iz Kine već da razmišlja o toj nabavci.

Upitan za upozorenje ambasade SAD u vezi potencijalne nabavke sistema iz Kine, Vučić je rekao da sistem FK-3 nije na spisku za sankcije nadležnog američkog ministarstva.

„Svaki put kad odlučimo da nešto kupimo, uvek neko ima nešto protiv. Još nismo kupili FK-3, razmišljali smo o tome i videćemo još koliko novca imamo“, kazao je Vučić novinarima u Beogradu posle obilaska radova na rekonstrukciji Savskog trga u Beogradu.

Komentarišući kritike dela opozicije u vezi izvoza naoružanja i vojne opreme u Jermeniju a koje je kasnije korišćeno u sukobima te zemlje i Azerbejdžana, Vučić je upitao „u čemu je igra da jedan deo tajkunskih medija pod kontrolom tajkunskih političara svakodnevno vodi kampanju protiv odbrambene industrije Srbije“.

„Sve to rade da bi Bugari uzeli deo tržišta pa da bi posle kukali kako Krušik nema posla. Koja je to zemlja kojoj po njima, smemo da prodamo oružje? Mi se striktno držimo propisa kome izvozimo, ko je krajnji korisnik“, kazao je predsednik Srbije.

Navodeći da u odbrambenoj industriji Srbije radi 17.000 ljudi, Vučić je kazao da je njegov posao da gradi „neuporedivo snažniju vojsku“.

„Oni su uništavali našu vojsku, rakete Strela su uništavali za 156 dolara. Danas je vojska desetostruko snažnija nego pre sedam ili osam godina ali nisam ni blizu toga da sam zadovoljan niti da kažem kako je to na dobrom nivou“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari