Vučić u Istorijskom muzeju Srbije otvorio izložbu o Jasenovcu 1Foto: instagram/Budućnost Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da današnji dan, posvećen sećanju na žrtve logora Jasenovac, nije samo sećanje, nego „i podsećanje koliko je potrebno za ludačke ideje o istrebljenju“.

Vučić je na otvaranju izložbe „Sveti jasenovački novomučenici u svetlosti vaskrsenja“, rekao da je u Nezavisnoj državi Hrvatskoj „radikalno zlo bilo još radikalnije“, jer su suvišnim proglašeni Jevreji, Romi i ceo srpski narod.

„Biti Srbin značilo je samo jedno, da si suvišan. Najviše opominje posvećenost čak i opterećenost tim poslom uklanjanja suvišnih“, kazao je Vučić na otvaranju izložbe u Istorijskom muzeju Srbije.

On je rekao da „uzimamo na sebe pravo koje nam pripada da stvari nazivamo pravim imenom“ i da nisu za to motiv „samo zastrašujuće brojke o ubijenim ljudima“.

„Zaboraviti suvišne značilo bi da smo i mi njihovi potomci suvišni na ovom svetu. Ni ime ni nacija nisu nikakav greh. Ne zaboravljajući zločine nad nama ne zaboravljamo ni zločine nad drugima“, kazao je Vučić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je izjavio da je ustaški logor Jasenovac „nadaleko i naširoko poznat u Srbiji nego i u čitavom svetu, po najekstremnijem mogućem zlu koje može da domisli ljudski um“.

Poglavar SPC je rekao da su u Jasenovcu stradali nevini ljudi i to na „najmonsturoznije načine i svima je to poznato“, i dodao da počinitelji tih zločina „po onome što su učinili ne pripadaju nijednom narodu i ne pripadaju ljudima“.

„Ti koji su činili takve stvari su se ispisali iz svakog naroda, ispisali su se iz ljudi“, rekao je patrijarh Porfirije i dodao da je izložba monahinje Marije, iz ženskog manastira kod Jasenovca, koja je otvorena danas, iznikla na mestu gde su stradali nevini.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, kao i ambasador Izraela Jahel Vilan i ambasador Rusije Bocan Harčenko.

Vučić je večeras na Instagam nalogu Budućnost Srbije pozvao građane da u 21 čas na RTS-u pogledaju film Dara iz Jasenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari