Vučić: Učvršćeno prijateljstvo sa Rusijom 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa ruskim predsedikom Vladimirom Putinom imao dobar sastanak u Pekingu, da je potvrđena ruska podrška Srbiji, kao i da je prijateljstvo učvršćeno.

On je za RTS rekao da Moskva i Kina razumeju srpsku poziciju kada je reč o Kosovu i Metohiji.
Vučić je rekao da je sa Putinom razgovarao o izgradnji energetske infrastrukture navodeći da je Srbija krenula u izgradnju gasovoda i da mora da se požuri, jer je do kraja godine potrebno izgraditi 403 kilometra gasovoda kroz zemlju.

Predsednik Srbije je istakao da su srpske kompanije spremne, i da se nada da su i ruske kompanije za dostavu cevi takođe spremne.

Kako je kazao, posle toga ostaje samo da se sačeka bugarska strana, a da su Mađari, kako je saznao tokom razgovora sa premijerom Viktorom Orbanom, spremni da pomognu ako bude problema u transferu gasa.

„Mislim da smo u tom smislu osigurali energetsku budućnost za našu državu i narod“, napomenuo je Vučić.

On je dodao da sa predsednikom Putinom razgovarao i o drugim važnim pitanjima, kao što su vojnotehnička saradnja, ekonomska pitanja, inovacije, veštačka inteligencija, korišćenje nuklearne energije u medicinske svrhe.

Po njegovim rečima, najviše je bilo reči o Kosovu i Metohiji.

Vučić je rekao da su predsednik Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bili iznenađeni time što su Albanci probali da zabrane učešće Srpske liste na izborima.

Onje kazao da se trudio da se ponaša racionalno i da veruje da Rusija, kao i Kina, dobro razume poziciju Srbije.

Vučić je razgovarao i sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, kome je zahvalio na donaciji četiri „miga 29“. Vučić je rekao da će ukupan remont i modernizacija aviona koštati 38 miliona evra.

Istakao je da je sa beloruskim kolegom pričao i o zajedničkoj proizvodnji kombajna i drugih mašina.

Takođe, dodao je i Lukašenko razume poziciju Srbije kada je reč o Kosovu, na čemu mu je zahvalio.

Vučić je rekao da je razgovarao i sa mnogim svetskim liderima, kao što su austrijski kancelar Sebastijan Kurc, grčki premijer Aleksis Cipras i lideri Grenade, Vijetnama, Mozambika, Čilea, Kenije, Azerbejdžana, Kazahstana, Kipra sa zemljama koje nisu priznale Kosovo.

„Dobre smo stvari uradili. Naš posao je da se borimo za narod i ljude, da pravimo uspešniju Srbiju“, rekao je predsednik Vučić.

Govoreći o izgradnji puteva i pruga, istakao je da mu se čini da to ide bolje nego što je ikada išlo.

Vučić je rekao da će građani za desetak dana moći da idu ka Severnoj Makedoniji i Grčkoj kompletno završenim auto-putem.

On je govorio i o izgradnji pruga od Subotice do Novog Sada i Beograda, navodeći da će brzina biti 200 kilometara na sat, a naveo je i da će na pruzi od Beograda ka Preševu biti šest koloseka.

Predsednik je istakao da je u Srbiji ukazano veliko poštovanje u Kini i da je u udarnom terminu kineske televizije sat vremena govoreno o Železari „Smederevo“ i o uspesima kineske države.

Istakao je da je zahvalan za svu čast koja je Srbiji ukazana i da su slike Beograda bile prikazivane na susretima duže nego slike bilo kog drugog grada.

„Sva moja iskustva sa Kinom su najbolja moguća i srećan sam zbog saradnje“, rekao je predsednik.

Vučić je najavio da će sutra biti jedna od tri osobe koja će imati završnu reč na završnom skupu u Pekingu.

Za mesec i po dana će, rekao je, biti otvoren put Obrenovac-Čačak, a za manje od dve godine put do Požege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari