Vučić: Vojna parada ipak 9. maja 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je planirana vojna parada sa 24. marta pomerena na 9. maj, na Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, a da će 24. marta u Nišu biti obeleženo 20 godina od napada NATO pakta na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Vučić je u Beogradu, na otvaranju konferencije „20 godina nakon bombardovanja Jugoslavije – lekcije za evropsku bezbednost u 21. veku“, istakao da Srbija želi dobre odnosa sa NATO, ali da nema nameru da postane članica te vojne alijanse.

„Obeležićemo u Nišu 20 godina od agresije na našu zemlju i važno je da govorimo o tome kakve su teške posledice i zašto je to velika nepravda prema našem narodu, ali da ukažemo i na put u budućnost Srbije koji je racionalan i realan“, predočio je Vučić.

On je rekao da ne treba činiti greške iz prošlosti, ali nije precizirao o kakvim je greškama reč, navodeći da je potrebno ozbiljno i odgovorno ponašanje. On je ponovio da je Srbija spremna na dijalog sa kosovskim Albancima, ali da „ne može da prihvati rezultate agresije“.

Zamenika Predsednika Saveta Federacije Federalne Skupštine Rusije Andrej Turčak izrazio je žaljenje što krivci za napad na SJR nisu kažnjeni.

On je ponovio da je Rusija osudila napad NATO na tadašnju SRJ 1999. godine. Uoči početka konferencije, Turčak je – u svojstvu funkcionera ruske vladajuće stranke Jedinstvena Rusija – potpisao sporazum o saradnji sa potpredsednikom Srpske napredne stranke Markom Đurićem. Turčak je objasnio da je reč o dokumentu nazvanom Beogradska izjava u kome se govori o stranačkoj saradnji i ekonomskom povezivanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari