Vučić zamolio Skota da SAD politički utiče na Prištinu 1Foto: Predsednik Srbije/ Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Kajla Skota, sa kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu i Metohiji, zamolivši da SAD iskoriste svoj politički uticaj i upozore Prištinu da svojim potezima ugrožava mir i stabilnost u regionu, navodi se u saopštenju.

„Istrajavanje Prištine na taksama na robu iz Centralne Srbije i, još više, na formiranju vojske tzv. Kosova izaziva veliku zabrinutost Srbije za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, Skot je naglasio da se taksama krše odredbe CEFTA i ugrožava budućnost regiona.

Takođe, on je podsetio da je američki državni sekretar Pompeo pozvao vlasti u Prištini da ukinu takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Skot je ponovio da SAD podržavaju napore Beograda da normalizuje odnose sa Prištinom i da su spremne da pomognu u postizanju održivog rešenja, koje bi omogućilo stabilnost, zahvalivši ujedno na uzdržanom reagovanju Srbije na poslednje događaje.

Vučić je podsetio na odredbe Briselskog sporazuma i Rezolucije 1244, kao i na odredbe CEFTA, naglasivši da Srbija nije prekršila nijednu od njih, ističe se u saopštenju.

„Srbija ubrzano ekonomski napreduje i zato je iskreno za mir i stabilnost“, rekao je predsednik Srbije i dodao da je potrebno da Priština ukine takse, kako bi se, uz posredstvo Evropske unije, nastavio Briselski dijalog i traženje kompromisnog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari