Vučić želi da produži "životni vek" svoje vlasti 1Aleksandar Vučić Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Predstavnici opozicije smatraju da je realno očekivati da Srpska napredna stranka formira koncentracionu vladu u koju bi ušle sve parlamentarne stranke, što bi podrazumevalo da će novi parlamentarni izbori biti održani već za godinu i po dana, kako je nagovestio predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić.

Naši sagovornici konstatuju da bi eventualnim spajanjem parlamentarnih i predsedničkih izbora 2022. Vučić pokušao da ojača naprednjačke resurse jer želi da osvoji novi mandat šefa države, kao i da podeli odgovornost za kosovski problem i za sve lošiju ekonomsku situaciju u državi.

Konstantin Samofalov, funkcioner Socijaldemokratske stranke i šef odborničke grupe „Oslobodimo Vračar“ u Skupštini beogradske opštine Vračar, kaže za Danas da Aleksandar Vučić od 2012. godine „po oprobanom receptu vlada održavanjem tenzija i stalnim raspisivanjem vanrednih izbora“.

– Tako smo vanredne izbore imali i 2014. i 2016, te je naivno verovati da je njegova najava vanrednih izbora proizvod opozicione bojkot kampanje. Vučić će, dakle, eventualnim spajanjem predsedničkih i beogradskih izbora sa vanrednim parlamentarnim, pokušati da postigne dva efekta. Najpre, da svojom predsedničkom kampanjom pojača rezultat parlamentarne liste i tako dodatno produži životni vek svoje vlade. A potom, imajući u vidu da je na junskim parlamentarnim izborima izlaznost u Beogradu (38,27 odsto) bila znatno niža od republičkog proseka, on bi spajanjem beogradskih i predsedničkih sa vanrednim parlamentarnim izborima dodatno mobilisao aktiviste i funkcionere SNS na terenu kako bi i njegova beogradska kampanja imala vece šanse za uspeh, smatra Samofalov.

Vučić želi da produži "životni vek" svoje vlasti 2

Prema njegovom mišljenju, Vučić dobro zna da je „u ovom momentu najrealnija pretnja njegovoj vlasti pobeda opozicije u Beogradu 2022. godine, i on će svim sredstvima pokušati to da spreči“.

– Mi moramo da budemo mudri, da se dobro pripremimo za beogradske izbore i da upravo izbore za Skupštinu grada Beograda iskoristimo kao prvi udarac protiv njegove autokratije. U tom slučaju, ni raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora neće biti od velike pomoći SNS-u, poručuje naš sagovornik.

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, ocenjuje za Danas da će Vučić „verovatno ići na vladu narodnog jedinstva uključivanjem svih stranaka koje su ušle u Skupštinu, da bi podelio teret odgovornosti za KiM i ekonomsko posrtanje Srbije“.

– Takva vlada podrazumeva da nema opozicije u Narodnoj skupštini, što je loše po njegov međunarodni imidž, jer se time svrstava uz Lukašenka i njemu slične diktatore. Da relaksira pritisak spolja, ali i iz Srbije, on već sada obećava izbore za godinu i po dana. Usput će parlamentarne spojiti s predsedničkim i beogradskim, da bi opet nesmetano i bezočno nosio, kao kobajagi predsednik svih građana, listu SNS i podigao sinergiju, konstatuje Rašković Ivić.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije, navodi za Danas da „ne bi bilo nimalo čudno, niti nelogično, da se 2022. godine zajedno sa redovnim predsedničkim i beogradskim izborima održe i vanredni parlamentarni izbori, s obzirom na opštu političku situaciju i činjenicu da imamo takoreći jednopartijski parlament“.

– To tim pre ne bi bilo čudno jer smo i u nešto redovnijim uslovima imali vanredne parlamentarne izbore kao što je bio slučaj 2014. i 2016. Mi ćemo u narednom periodu dobro promisliti način na koji ćemo ubuduće politički delovati i nakon toga početi pripremu za izbore na svim nivoima, ističe Jovanović.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke, kaže za Danas da postoje „najmanje dva razloga zbog kojih su Vučiću potrebni novi parlamentarni izbori“.

– Prvi je to što mu predstoje predsednički izbori, pa postoji opravdana bojazan da će njegova stranka biti manje motivisana da izgara u kampanji, ako su velikoj većini funkcionera već obezbeđene pozicije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Ukoliko istovremeno budu i parlamentarni i predsednički izbori, partijska „mašinerija“ će biti u punom zamahu. Drugi razlog je činjenica da parlament bez opozicije nema legitimitet. Koji god diplomata, državnik ili novinar dođe iz inostranstva, prva informacija o Srbiji je da se radi o državi u kojoj niko sem vladajućeg režima nema predstavnike. Nelegitimni parlament i Vlada koju poslanici takve Skupštine izglasaju su neodrživi, poručuje Pajtić.

Dačić: Delimo iste ciljeve sa SNS-om

Predsednik Socijalističke partije Srbije i šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je juče da je ta stranka, zajedno sa Jedinstvenom Srbijom, spremna da nastavi učešće u vladi sa Srpskom naprednom strankom, pre svega jer dele zajedničke ciljeve, a da su personalna pitanja sporedna, prenela je agencija Beta. „A mandati i ostalo, to je sve tehničko pitanje. Ovde je reč o suštinskom pitanju da li delimo iste ciljeve. Ako delimo iste ciljeve, onda sva ostala tehnička pitanja su praktično sporedna, pa i personalna“, istakao je Dačić za RTS. On je naveo i da je „politički kalendar nezaustavljiv“, misleći na pregovore sa Prištinom ali i situaciju sa epidemijom korona virusa, i da tu „nema lakih pitanja“. „To znači da morate odmah da se bavite tim novim pitanjima koja su u stvari već postojeća, stara pitanja“, rekao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari