Vujačić: EU je prioritet vladavina prava i razrešenje kriminalnih afera 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u Vašingtonu Ivan Vujačić izjavio je danas da će put pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije (EU) pre svega odrediti stanje vladavine prava i razrešenje kriminalnih afera koje su navedene u najnovijem izveštaju Evropskog parlamenta (EP) o Srbiji.

Vujačić je agenciji Beta kazao da su evroparlamentarci posebno naglasili uspostavljanje vladavine prava i medijskih sloboda, osudili govor mržnje od strane predstavnika vlasti i insistirali da se u potpunosti razreše kriminalne afera kao što su Jovanjica, Krušik, Telekom i Savamala.

„Takođe, insistira se na dijalogu između vlasti i opozicije uz posredstvo evroparlamentaraca kako bi se došlo do ravnopravnih uslova za sve učesnike na predstojećim izborima“, rekao je bivši ambasador.

Na pitanje Bete šta podrazumeva insistiranje EP na usklađivanju spoljnje i bezbednosne politike Srbije sa EU, Vujačić je kazao da će proći još „dugo vremena“ pre nego što to postane prioritet u odnosima Beograda i Brisela.

„To svakako ne podrazumeva uvođenje sankcija Rusiji. Od Srbije se zahteva da podrži rezolucije EU o kojima se glasa u Briselu i Ujedinjenim nacijama, a koje se tiču mnogih svetskih zemalja“, rekao je on.

Vujačić je naglasio da u ovom trenutku Evropskoj uniji nije prioritet nastavak razgovora Beograda i Prištine.

„Sve dok se ne konstituše i konsoliduje nova vlast u Prištini, Kosovo će biti u drugom planu“, ocenio je on.

Potpredsednik Evropskog pokreta je kazao da Evropski parlament u suštini ne vodi politiku Evropske unije, ali da ima značajan uticaj.

„Evropski parlament ne predstavlja izvršnu vlast, ali njihovi stavovi i amandmani se uzimaju u obzir kada su u pitanju odnosi Beograda i Brisela. U izveštaju koji je usvojen u utorak nije rečeno ništa novo, osim što se neke stvari konkretizovane“, zaključio je Vujačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari