Vukomanović: Rekonstrukcija vlade infuzija za prolongiranje trajanja 1Foto: N1

Poslanica Narodne stranke Dijana Vukomanović rekla je za N1 da ta stranka nije još dobila izmenjeni predlog Dragana Đilasa o formiranju saveza.

Govoreći o rekonstrukciji vlade, ona je ocenila da je to način da se da infuzija vladi da produzi vek.

Povodom navoda da će Dragan Đilas narednih dana postati svojim koalicionim partnerima izmenjenu verziju predloga za formiranje opozicionog saveza, Vukomananović je rekla za N1 da takav papir nije stigao i da to NS nije razmatrala.

„Takav papir, kao papir, nije stigao. Nismo dobili papir, pogotovo revidiranu verziju da bismo mogli to da razmatramo“, rekla je ona.

Vukomanović je navela na N1 i da su političke okolnosti takve da niko ništa ne može uslovljavati, ali i dodala da bi u pogledu tog sporazuma „pogledi možda trebalo da budu uprti u DS i druge stranke“ koje nisu učestvovale u savezu na beogradskim izborima.

Kao rok za taj dogovor pominje se maj, a Vukomanović kaže da je on „upodobljen time da se saziva konstutitivna skupština grada Beograda 9. maja“, ali da ima vremena i manevarskog prostora za razgovor i dogovor.

„Otvoreni smo za sve vrste razgovora, a konačni rok nije zadat kao maj“, rekla je.

Vukomanović je dodala da su i stranke na vlasti u fazi rekonstrukcije, i da su oči javnosti više uprte u njih.

Upitana o navodima o odvojenim poslaničkim grupama unutar saveza sa Đilasom, Vukomanović je rekla da postoji „džentlmenski sporazum“ o broju poslanika za tri grupe, ali da će oni „sigurno predstavljati jedinstveni front“.

„Mi smo partija, ne bih projektovala to kao neki znak sukoba, to je prirodan način kako stranke opozicije i pozicije nastupaju u parlamentu“, zaključila je, na N1.

Prirodno opoziciono savezništvo, dodala je, sa beogradskih izbora, koje je dalo rezultate, sada se nastavlja.

Govoreći o rekonstrukciji vlade ona je ocenila da je to mehanizam koji se koristi da se prolongira vek trajanja srpskih vlada, kao i da to nije izmisla ova vlast.

„To je jedna sapunica, biće mnogo nagađanja u medijima ko će doći na čije mesto, ali folklorna politička kultura u Srbiji je takva – ima mnogo zabave, a malo rezultata“.

Vukomanović je dodala da je mnogo toga obećano, pogotovo u pogledu harmonizacije sa propisima EU.

„Ali vidimo u očekivanju izveštaja EU konkretno gde će biti najveće zamerke – a to su vladavina prava, „skandalozne“ ustavne promene, mediji, Kosovo, poglavlje 35 nezamenjuje pregovore u Briselu. Ali to su komplikovani procesi, velike ambicije a malo rezultate“, kazala je ona.

Rekonstrukcija vlade je način da se da infuzija vladi da produzi vek.

Govoreći o Kosovu i unutrašnjem dijalogu, ona je ocenila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučič pokazao da nije talentovan za stvaranje uslova za bilo kakav dijalog.

„Postoji simulacija dijaloga, ali nigde iz tog procesa nije proistekla pregovaračka platforma, mi ne znamo šta je pregovaračka platforma predsednika Srbije“, kazala je gostojući na N1.

Ona je istakla i da je pregovaračku poziciju Srbije pokvario upravo Vučić „političkim blefom koji nije dao rezultate, već je upravo urušio poziciju“ za pregovaranje.

Prema njenim rečima, pregovarački sto može dati najbolje rezultate i to je trenutno Brisel, ali problem je što Vučić ne konsultuje nikoga, a sastaje se sa predstavnicima kosovskih Albanaca, i javnost je naknadno obavestena.

„Vučić ne želi sposobne pregovarače da uvuče u taj proces, već pažnju medija i mikrofona usmerava samo na te okrugle stolove“, zaključila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari