Vulin: Borelj podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove, tu lekciju da prouče članice EU koje su priznale tzv. Kosovo 1Aleksandar Vulin Foto: Ministarstvo odbrane

„Borel jeste u pravu, granice Srbije, baš one koje priznaje Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka kao i rezolucija 1244, neće se menjati“ rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Vulin je time reaguvao na izjavu šefa diplomatije Evropske unije Žosepa Borelja u kojoj je naveo da je „jasno da se EU zalaže za održavanje trenutnog stanja kada su granice u pitanju, a neke zemlje članice su vrlo protiv pokretanja u tom pravcu“ i dodao „ako počnete sa promenom granica na jednom mestu, javiće se i drugi koji žele isto. Zato je najbolje zadržati trenutno stanje”.

– Radujem se što je komesar Borel još jednom podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove i sukobe kakve je izazvalo i razbijanje SFRJ i da je najbolje da sve ostane u okvirima međunarodnog prava. Posebno sam mu zahvalan što će njegovu lekciju morati dobro da prouče članice Evropske unije koje su priznale tzv. Kosovo i tako ugrozile stabilnost Balkana – istakao je ministar Vulin na dodeli priznanja najistaknutijim pojedincima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vulin je, kako prenosi pres služba Ministarstva odbrane, naglasio da ako Evropska unija hoće da ima primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, neka najpre dokaže da njena reč nešto vredi i neka već jednom sprovede Briselski sporazum u celini, onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden. Do tada njihova reč je „sfera propagande“.

– Kada god su stranci odlučivali o narodima Balkana razmišljali su o svojim interesima, o vojnim bazama ili prirodnim bogatstvima koje žele da koriste ali nikada nisu ni pomislili na budućnost balkanskih naroda. To smo naučili u krvavim ratovima koje smo vodili zbog njih, a i sa njima. Vreme je da mi Balkanci sami odlučimo kako će živeti naša deca – poručio je ministar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari