Vulin: Da Rama ima pameti, ne bi se slikao ispod zastave velike Albanije 1Foto: FoNet/ MOD (arhiva)

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ponovo je danas kritikovao albanskog premijera Edija Ramu, rekavši da se on ne bi slikao ispod zastave „velike Albanije“ da „ima pameti“.

„Da Edi Rama ima mozga, ne bi pokušavao da napravi ‘veliku Albaniju’, da ima pameti, ne bi se slikao ispod zastave ‘velike Albanije’, a da brine o miru u regionu, ne bi hvalio ubice iz takozvane OVK i pokušavao da odredi ko će vladati Crnom Gorom“, rekao je Vulin.

Vulin je dodao da „Rama, da zna šta je obraz, ne bi pokušavao da prikaže“ srpske manastire na Kosovu kao nasledje albanskog naroda, u zvaničnim udžbenicima koje štampa njegova vlada, prenelo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Srpski ministar je naveo da su Albanci, koje je ponovo nazvao pogrdnim imenom, „častan narod koji je dao Esad pašu Toptanija“ i dodao da ih „nikada ne bi poistovetio sa Ramom“.

Ranije danas, Rama je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „nedvosmisleno osudi“ Vulinovu jučerašnju izjavu o „velikoj Albaniji“ i ujedinjenju Srba.

„Predsedniče Vučiću, da li je ovo stvarno ili je to ‘mim’ (meme) kojim se ismevaju isprani mozgovi i prostaci koji su ceo naš region vekovima držali u mraku? Veoma želim da je ‘mim’, jer bi u suprotnom ovo bila predstava jadnog mišljenja koju bi trebalo nedvosmisleno da osudite“, naveo je Rama na Tviteru.

Rama je uz tu poruku okačio sliku (skrinšot) internet stranice Ministarstva odbrane Srbije na kojoj je Vulinova jučerašnja ocena da je Rama „nastavio rad na stvaranju velike Albanije izjavom da će (albanska) luka Drač biti kosovska“.

Vulin je juče rekao da će „Evropska unija, kao i svaki put do sada, ćutati“ i da „neće preduzeti ništa“, a da Albanci, koje je nazvao pogrdnim imenom, „mogu da se ujedine i da otimaju i tudje teritorije, dok Srbi ne mogu da budu ujedinjeni čak ni na svojoj zemlji“.

„Tako se ponavlja laž da je ‘velika Albanija’ prirodna Albanija, a da su Srbi ujedinjeni u jednoj državi pretnja miru“, dodao je Vulin juče.

Vulin je to izjavio posle jučerašnje zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova u Tirani, na kojoj je Rama rekao da je ambicija dve vlade uklanjanje granice između Albanije i Kosova.

Rama je na zajedničkoj sednici dve vlade kazao i da će luka Drač postati strateška tačka, zajednička za obe zemlje.

Premijer Albanije Edi Rama pozvao je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da nedvosmisleno osudi izjavu srpskog ministra odbrane o „velikoj Albaniji“ i ujedinjenju Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari