Vulin o zabrani ulaska u Crnu Goru u uniformama: Izgleda da je uvek problem sve što je srpsko 1Aleksandar Vulin Foto: Bet/MOD/Jovo Mamula

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izrazio je danas žaljenje zbog odluke Podgorice da vojnoj delegaciji iz Srbije ne dozvoli ulaz u tu zemlju u uniformama, navodeći da izgleda da „sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“.

Vulin je naveo da je Ministarstvo odbrane Srbije u petak tražilo dozvolu nadležnog resora Vlade Crne Gore za ulazak zvanične delegacije u tu zemlju radi prisustva godišnjem pomenu ubijenom ministru odbrane SRJ Pavlu Bulatoviću i da im je u ponedeljak potvrđeno da će „sve biti u redu“.

„U ponedeljak oko 14.30 časova nam je rečeno da je sve u redu i da će biti onako kako smo tražili. A onda su oko 21.30 pozvali našeg ambasadora da mu kažu da sve može, ali da baš uniforma ne može. I na pitanje našeg ambasadora zašto, dali su odgovor da tako kaže Ministarstvo kulture“, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je dodao da nije siguran da neka druga vojska u Crnu Goru ne bi mogla da uđe u uniformama i ocenio da izgleda da „sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“.

„Žao mi je što je srpska uniforma toliko strašna u Crnoj Gori i što ne treba da bude ovde. Od Hrvatske sam to i očekivao, ali nisam očekivao da tako nešto bude u Crnoj Gori. Ali sve što se desi u Hrvatskoj, desi se na kraju i u Crnoj Gori i žao mi je što crnogorska vlast nije bila malo originalnija, nego je morala da otima savet od Hrvata“, naveo je Vulin.

Vulin: Srbija će Srbe u Crnoj Gori čuvati ‘šta god da im se dešava’

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zatražio je danas od vlasti Crne Gore da brinu o Srbima koji žive u toj državi ali i dodao da će Srbija „čuvati i braniti Srbe gde god da oni žive i šta god da im se dešava“.

On je u Rovcima kod Kolašina, gde je bio na pomenu ministru odbrane SRJ Pavlu Bulatoviću, ubijenom pre dve decenije, ocenio da svaki napad na Srpsku pravoslavnu crkvu, bilo koji njen deo i njenu imovinu, predstavlja napad na sve Srbe, „gde god da oni žive“.

„Jedna je Srpska pravoslavna crkva, i srpska država ne može da ne brine o Srbima i ne može da ne brine o SPC“, naveo je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je kazao da Srbija želi da čitav Balkan i Crna Gora budu sigurni, stabilni i mirni, ali i ocenio da „ne može biti sreće ni za koga, ako Srbi u Crnoj Gori ili bilo kojoj drugoj državi, gde god da su, ne žive u miru, nisu poštovani i zaštićeni“.

„Strašno je da su u 21. veku Srbi jedini narod u Evropi koji mora da se bori za svoje pravo da govori svojim jezikom, piše svojim pismom i veruje u svog Boga, u Crkvi koju je svojim postojanjem zaslužio“, naveo je ministar.

Vulin je prethodno izrazio žaljenje zbog odluke Podgorice da vojnoj delegaciji iz Srbije ne dozvoli ulaz u tu zemlju u uniformama, navodeći da izgleda da „sve što je srpsko, uvek predstavlja problem“.

Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije prisustvovala je, ranije danas, liturgiji povodom godišnjice ubistva Pavla Bulatovića u manastiru Kostrikovača, u Rovcima kod Kolašina.

Ministar odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavle Bulatović ubijen je 7. februara 2000. godine u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari