Vulin: Velika Albanija je problem za Evropu 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da stvaranje Velike Albanije i potpuni izostanak međunarodnog prava predstavljaju bezbednosni problem ne samo za Balkan, već za celu Evropu i suštinski prete opstanku našeg naroda na Kosovu i Metohiji.

Na predavanju studentima Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost Univerziteta Union, Vulin je istakao da je nemoguće rešiti albansko nacionalno pitanje, a u isto vreme reći Srbima da nemaju pravo da reše svoje nacionalno pitanje.

Ako svet bude ponavljao grešku i dopuštao da se Velika Albanija hrani srpskim nacionalnim telom, dočekaće da ta ista Velika Albanija zapali ceo Balkan, jer zlo nema granice i ne može da se zaustavi, kazao je Vulin.

Ističući da stvaranje Velike Albanije nužno vodi u sukob, Vulin je dodao da sve zemlje na ovom prostoru apsolutno prihvataju uticaj i moć albanskog faktora i da se previše „slučajnih“ stvari, koje vode u istom pravcu, dešava u kratkom periodu, što ne može da bude slučajnost.

Prema rečima Vulina, svet od Srbije sada traži da zanemari sopstvene interese i da zarad stabilnosti Crne Gore, Severne Makedonije pa i Bosne i Hercegovine napusti san o rešavanju svog nacionalnog pitanja.

Traži se da Srbija stvori države drugima i da garantuje za njihov mir i sigurnost time što će se odreći sopstvene stabilnosti i sopstvenog mira, kazao je Vulin, dodavši da Srbija treba da promoviše sebe i sopstvene interese.

Srbija treba da kaže da su naši interesi da zaštitimo i sačuvamo Srbe, gde god da žive, a od Srbije da stvaramo jaku i dobro uređenu zemlju, jer bez jake Srbije nema ni rešavanja nacionalnog pitanja, rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari