"Za registraciju DJB svega 673 ispravna potpisa" 1

Ministarstvo državne uprave je saopštilo večeras da je do danas, izvršilo fizičku obradu svih 10.174 dostavljenih obrazaca izjava za registraciju stranke Dosta je bilo, a da je utvrđeno da su svega 673 izjave na popunjene u skladu sa zakonom.

Ministarstvo je to saopštilo povodom optužbi koje je Pokret „Dosta je bilo“ izneo u vezi postupanja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave po prijavi za upis političke stranke u Registar političkih stranaka.

„Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave je u utorak, 14. februara 2017. godine, podneta prijava za upis političke stranke u Registar političkih stranaka i obradi dokumentacije koja je dostavljena uz prijavu, u Ministarstvu se pristupilo se bez odlaganja“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se podseća da je zakonom propisano da se uz prijavu za upis obavezno podnose: zapisnik sa osnivačke skupštine; osnivački akt; izjave osnivača o osnivanju političke stranke, na propisanom obrascu, koje sadrže overu potpisa; potvrde o upisu osnivača političke stranke u birački spisak; po dva primerka programa i statuta; akt o izboru zastupnika političke stranke i overenu fotokopiju lične karte zastupnika političke stranke, a ako ona ne sadrži podatak o prebivalištu i adresi i potvrdu o prebivalištu.

Istovremeno, Pravilnikom o načinu upisa i vođenja Registra političkih stranaka propisan je obrazac izjave (Obrazac 3) kao i način na koji se taj obrazac popunjava i preuzima sa internet stranice Ministarstva. Na sajtu Ministarstva (www.mduls.gov.rs) nalazi se Obrazac 3, kao i Uputstvo za omogućavanje „Macro“ sadržaja u vord (word) dokumentima, odnosno uputstvo o načinu pruzimanja i popunjavanja obrasca.

„Zakonom o političkim strankama propisano je da je Ministarstvo dužno da donese Rešenje o upisu političke stranke u Registar u roku od 30 dana od dana predaje uredne prijave za upis. U toku je dalja provera preostale dokumentacije ispunjenosti uslova za upis u pogledu sadržine akata i dokumenata koji su propisani Zakonom i to: zapisnik sa osnivačke skupštine; osnivački akt; programa i statuta; akt o izboru zastupnika političke stranke“, ističu u MDULS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari