De Kermabon mi je objasnio da je suština misije Euleksa određena planom Martija Ahtisarija, ali da je zbog blokade u Savetu bezbednosti UN, od generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna dobio odluku o delovanju tehničke misije u okviru Rezolucije 1244. U toj odluci se nigde ne pominje Ahtisarijev plan.

De Kermabon mi je objasnio da je suština misije Euleksa određena planom Martija Ahtisarija, ali da je zbog blokade u Savetu bezbednosti UN, od generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna dobio odluku o delovanju tehničke misije u okviru Rezolucije 1244. U toj odluci se nigde ne pominje Ahtisarijev plan. Prema njegovim rečima, zadatak te tehničke misije biće da preuzme nedležnosti Unmika u represivnom sistemu. UN policija biće zamenjena policijom Euleksa – objašnjava za Danas Rada Trajković.
Ona kaže da se šef Euleksa zalaže za „što brže uspostavljanje misije EU, jer dnevni šverc na severu KIM, koji iznosi milion evra, ne ide ni u budžet Beograda, ni u budžet Prištine, nego srpsko-albanskim mafijaškim grupama“. Rada Trajković kaže da joj je De Kermabon to naveo kao jedan od razloga zbog kojih želi „komunikaciju s Beogradom da bi zajednički radili na stabilizaciji stanja na KIM“.

JAKŠIĆ: Bojkot misije EU u svim srpskim sredinama

Kosovska Mitrovica – Srpsko nacionalno veće severenog KIM protivi se „ilegalnom razmeštanju Euleksa na KIM i potpisivanju memoranduma o razumevanju između misija UN i EU u Pokrajini“, poručili su juče Marko Jakšić i Milan Ivanović na konferenciji za novinare u severnom delu Kosovske Mitrovice. Marko Jakšić, potpredsednik Supštine zajednice opština AP KIM, optužio je „EU da želi da na KIM napravi još jednu albansku državu na Balkanu“. On smatra da „za Euleks nema mesta ne samo na severu nego ni u jednoj sredini na KIM gde žive Srbi“ i da „ta misija mora da naiđe na apsolutni bojkot Srba i onih koji poštuju srpsku državu“. Milan Ivanović, predsednik SNV severnog KIM, optužio je Lamberta Zanijera, šefa Unmika, da je „proalbanski orijentisan, između ostalog, i zbog najave uspostavljanja carinske zone na prelazima Brnjak i Jarinje“. Zbog postavljanja policijskih kamera na administrativnom prelazu Brnjak za ponedeljak pre podne najavljen je protest u Zubinom Potoku. Ivanović i Jakšić očekuju da vlasti u Beogradu pozovu Srbe sa KIM da ne prihvate Euleks i da napuste institucije Kosova, ali i da „umesto jednostranačke politike preduzmu konkretnije mere u sprečavanju raspoređivanja misije EU na KIM. Od Vlade Srbije i Ministarstva za KIM zatraženo je da plaćaju Srbe koji su napustili Kosovsku policijsku službu, kazneno-popravne domove, kao i bivše radnike pravosuđa.

Ona je ocenila, kako prenosi KIM radio iz Čaglavice, da je „saradnja s Euleksom pre svega važna za Srbe koji žive na KIM“ i izrazila nadu da je „zvanični Beograd neće zbog toga optuživati“. Trajkovićeva je, navodi isti izvor, prozvala pojedince na severu KIM da se zbog „lažnog nacionalizma lažno predstavljaju kao veliki Srbi, a bave se kriminalom i da je njihov jedini cilj da zloupotrebe sredstva koja su namenjena Srbima na KIM“.
Iv de Kermabon je izjavio da Euleks „pokušava da ubedi sve građane da je ta misija tehnička, a ne politička i da je bazirana na Rezoluciji 1244 SB UN“. On tvrdi da je zadatak Euleksa da „ljudima obezbedi bolji život, zbog čega misija EU „mora uspostaviti saradnju s Beogradom i s ljudima na terenu, jer je u njihovom interesu da se poštuju zakoni“. De Kermabon smatra da je u interesu građana i Beograda da ljudi imaju pristup policiji, pravosuđu i carini, da budu zaštićeni i jednaki pred zakonom“.
– EU može da dovede profesionalce koji će pomoći da se zakon i red uspostave na celoj teritoriji Kosova. Srbija želi da uđe u EU i zato treba da omogući Euleksu da se instalira na celoj teritoriji Kosova – poručio je De Kermabon, prenose agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari