U Kragujevcu zabrinuti zbog najave spaljivanja novina 1Detalj sa ranijih protesta Foto: Tviter @NensyRFC

Uprkos tome što je delovanje gotovo svih opozicionih stranaka (DS, DSS, SPO, LDP, Zajedno za Šumadiju) ovde potpuno zamrlo, u Kragujevcu se, uoči božićnih praznika, na prvom protestu protiv režima Aleksandra Vučića, okupio respektabilan broj građana – oko tri hiljade.

Oni su demonstrirali na platou ispred nekadašnje robne kuće „Beograd“, šetnjom ulicama grada i kraćim „mitingovanjem“ na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije. To je sve podsetilo na 90-e i građanske proteste Miloševićevog režima.

Novi protest zakazan je za subotu, 12. januar, međutim ono što je zabrinjavajuće u vezi s tim jeste najava onih koji pozivaju na okupljanje da će tog dana (12. januara) biti spaljen „jedan antinarodni list“.

– Na Đačkom trgu biće organizovano spaljivanje nekoliko primeraka jednog lista koji je po našem mišljenju potpuno antinarodni, navodi se u dopisu upućenom Policijskoj upravi (PU) u Kragujevcu, radi prijavljivanja mirnog protesta građana. Dodaje se, prenose juče lokalni portali, da će spaljivanje biti „pod potpunom kontrolom u za to pripremljenom i predviđenom prostoru“ i da će nakon tog simboličkog čina trotoar biti očišćen.

Ukoliko takav performans zaista bude i napravljen, mogao bi da posluži vlasti kao sredstvo za prikazivanje protesta kao profašističkih. Oglasio se i jedan od osnivača DS u Kragujevcu Borivoje Radić poručujući da protesti mora da budu nastavljeni, ali bez skretanja u radikalizam bilo koje vrste. Mora da se sačuva energija, demokratičnost i građanski karakter protesta, ističe on.

Na protest u Kragujevcu, prema nezvaničnim informacijama, pozvali su preko društvenih mreža ljudi iz ogranka Dosta je bilo, koji su napustili taj pokret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari