Zaev samo najavio odlazak? 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Italijanska novinska agencija Ansa objavila je, pozivajući se na diplomatske izvore Evropske unije u Briselu, da je premijer Severne Makedonije Zoran Zaev podneo ostavku u petak popodne, ali je portparol vlade Muhamed Hodža to demantovao za Net.pres.

Kako je preneo FoNet Hodža je rekao da su upoznati sa informacijom koju je objavila Ansa, ali je nije potvrdio, rekavši da Zaev sada ima niz važnih razgovora.

„Premijer ima konsultacije sa različitim ličnostima na raznim nivoima, a ako bude nekih novosti podrazumeva se da će mediji i javnosti biti obavešteni, rekao je Hodža. Makedonski mediji pre toga su objavili da je bugarski premijer Bojko Borisov savetovao Zaeva da ne podnosi ostavku zbog toga što Evropska unija nije odobrila početak pregovora sa Severnom Makedonijom. Pojedini su preneli da je Zaev ostavku kovertirao i da je ona odneta u ambasade EU u Skoplju.

Ova kontroverza oko ostavke desila se u danu kada EU nije postigla saglasnost o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom o članstvu, uprkos tome što je Skoplje pre više od godinu dana ispunilo traženi uslov – postignut je Prespanski sporazum sa Grčkom o promeni imena države.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov napisao je na Tviteru da najmanje što EU duguje građanima regiona jeste da bude iskrena i da kaže ako više ne postoji konsenzus o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana.

„Ako više nema konsenzusa o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana, ako ne važi obećanje sa samita u Solunu 2003. godine, građani zaslužuju da znaju“, naveo je Dimitrov na Tviteru, prenosi Beta.

Samit EU u Briselu završen je u petak bez donošenja odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, pošto lideri 28 zemalja članica tokom višesatne rasprave o tome nisu uspeli da postignu konsenzus, uglavnom zbog protivljenja Francuske, Holandije i Danske.

Dimitrov je zahvalio svim liderima EU koji su se „snažno borili“ da EU otvori pregovore sa Skopljem, sa ciljem da, kako je naveo, „odaju priznanje za postizanje istorijskog Prespanskog sporazuma, podstaknu reforme i podrže evropski narativ u Severnoj Makedoniji“.

„Dok čekamo da konsenzus (unutar EU) bude ponovo uspostavljen, moramo da nastavimo da branimo istinske evropske vrednosti kod kuće“, dodao je šef severnomakedonske diplomatije. Razočaranost zbog novog odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom juče su izrazili i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker i evropski komesar za proširenje Johanes Han, prenosi Beta.

Italijanski premijer Đuzepe Konte izjavio je da će odluka EU da ne otvori proces priključenja Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji „biti zapamćena kao istorijska greška“. „Rekao sam kolegama da je ovo sastanak sa istorijom. To područje je 1400. godine palo pod Otomansko carstvo. Posle Drugog svetskog rata su pali pod komunistički blok. NJihova želja je da se pridruže Evropi, naveo je Konte.

Diplomatski izvori Danasa naveli su da je moguće da je ponovo u igri ideja koja datira mesecima unazad od izbijanja afere „Boki 13“ o korupciji Specijalnog tužilaštva. To je ideja da je moguće vraćanje na vlasti VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji se nalazi u političkom azilu u Mađarskoj.

Ovo bi možda značilo i kraj evrointegracije Severne Makedonije i oživljavanje velikih etničkih napetosti sa Albancima. Zaev teži integraciji Albanaca u državne makedonske institucije, čemu nasuprot stoji mogućnost radikalizacije albanske manjine, čemu ide u prilog i pobeda Samoopredeljenja na Kosovu, kao i zapostavljanje evrointegracije Tirane. Ostavka Zaeva bila bi veliki udarac za uticaj SAD budući da je Zaev zagovornik članstva Severne Makedonije u NATO, navode naši sagovornici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari