Zašto se predsednik Srbije sastaje sa premijerima drugih država? 1Foto EPA-EFE NIKOS ARVANITIDIS

Neobičnu činjenicu da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svakih nekoliko meseci prisustvuje sastancima takozvane „balkanske četvorke“, zajedno sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, stručnjaci za pravo iz redova opozicije tumače za Danas kao „kršenje Ustava“ i jedan od dokaza „urušavanja državnih institucija“.

S druge strane, u kabinetu premijerke Srbije Ane Brnabić naš list nije uspeo da dobije odgovor na pitanje zašto Vučić, a ne predsednica Vlade, stalno odlazi na te skupove koji se organizuju na premijerskom nivou.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana i diplomirani pravnik, povodom Vučićeve prakse, koja je nastavljena prekjučerašnjim sastankom u Solunu, kaže za Danas da „taj čovek sa mesta predsednika Republike svakodnevno krši Ustav preuzimajući nadležnosti drugih državnih organa“.

– Diktatura koju je zaveo ogleda se i u tome što više ne krije da je sve državne organe potčinio svojoj vlasti. Odlazi nepozvan na sastanke na kojima drugi državnici odlučuju o sudbini regiona, ali nesposoban za državnički posao, on te prilike koristi da vređa i kleveta svoje političke protivnike. A posle se kukavički krije iza imuniteta koji, kao i sve ostalo u državi, zloupotrebljava. On je sramota i nesreća Srbije, smatra Janković.

Bojan Pajtić, bivši predsednik Demokratske stranke i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, takođe konstatuje za Danas da „Vučić uzurpiranjem nadležnosti čitavog niza institucija, u ovom slučaju institucije Premijera, konstantno krši Ustav“.

– Time je, u proteklih šest godine, od Srbije, kao evropske zemlje, napravio despotovinu orijentalnog tipa. Međutim, u gaženju vladavine prava i principa podela vlasti, on ne istrajava samo u granicama naše zemlje, već odlaskom na samite premijera širi polje svog protivpravnog delovanja i bruka i izvrgava međunarodnom ruglu zemlju čiji je Predsednik, ističe Pajtić.

Miloš Jovanović, predsednik Demokratske stranke Srbije i profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu, ocenjuje za Danas da „nema ničega čudnog što Aleksandar Vučić učestvuje na skupovima predsednika vlada, jer on pored zvanične funkcije na kojoj se nalazi i jeste stvarni predsednik Vlade Srbije“.

– Maligni partitokratski sistem je izrodio autokratu Aleksandra Vučića, koji je kao predsednik najveće i na izborima pobedničke stranke i predsednik Republike uzurpirao nadležnosti koje mu po Ustavu ne pripadaju. Ustav jasno utvrđuje nadležnosti i ovlašćenja predsednika Republike, Vlade i Narodne skupštine i potpuno je jasno da preuzimanjem Ustavne nadležnosti Vlade, „utvrđivanja i vođenja politike“, Aleksandar Vučić brutalno gazi Ustav na kome je položio zakletvu. Srbija se ne može nazivati pravnom državom. Država u kojoj se ne poštuje Ustav i u kojoj se zakoni ne primenjuju i nekažnjeno krše ne može takvom da se smatra , jer u njoj ne vlada pravo, već pojedinac . Posledice urušavanja institucija, potkopavanja do ukidanja vladavine prava i demokratskog poretka su ozbiljno štetne i opasne za stabilnost države, zaključuje Jovanović.

Konstantin Samofalov, portparol Socijaldemokratske stranke i diplomirani pravnik, navodi za Danas da „Srbija nema parlament, nema vladu, nema premijera, nema nezavisno tužilaštvo i sudstvo“.

– Srbija ima autokratu koji prisvaja sve funkcije u državi, rušeći institucije i koji želi da postane sultan, tvrdi Samofalov.

Susreti „balkanske četvorke“

3. oktobar 2017. – Predsednik Vučić susreo se u Varni sa premijerima Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom.

9. decembar 2017. – Sastanak predsednika Srbije sa premijerima Bugarske, Grčke i Rumunije, Bojkom Borisovim, Aleksisom Ciprasom i Mihaijuom Tudoseuom u Beogradu, u Predsedništvu Srbije.

24. april 2018. – Predsednik Vučić u Bukureštu razgovarao sa predsednicom Vlade Rumunije Vjorikom Danćilom, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

4. jul 2018. – Sastanak predsednika Srbije sa premijerkom Rumunije Vjorikom Danćilom, premijerom Bugarske Bojkom Borisovim i premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom u Solunu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari