Zašto se Srbija naoružava ako želi mir? 1Foto: Ministarstvo_odbrane

Aleksandar Vučić je najavio ulaganje više od milijardu eura u naoružanje i vojnu opremu samo ove godine piše Al Jazeera Balkans.

Kao svojevrsnu mantru poslednjih godina predsednik Srbije Aleksandar Vučić spominje nekoliko pojmova – mir, stabilnost, dijalog. S druge strane, često je na vojnim vežbama, pozira u ruskim borbenim avionima, govori da Srbija mora da bude vojno spremna za suočavanje s agresijom i priča o naoružavanju – svoje države ili suseda.

Poslednja u nizu izjava, koju je dao na vojnoj vežbi na poligonu u Nikincima nedaleko od Beograda i koja je završila na naslovnicama, jeste priča o ulaganju više od milijardu eura u naoružanje i vojnu opremu samo ove godine što je ocenio najvišim izdvajanjem u regionu, ne računajući 2,5 puta po broju stanovnika brojniju Rumuniju.

„Kada hoćete da budete vojno neutralni morate da budete dovoljno snažni da se odbranite od onih koji bi svoju vojnu snagu mogli da koriste kao sredstvo političkog pritiska. Dakle, morate da budete dovoljno snažni da vas svi poštuju i da svi poštuju nezavisnost vaše zemlje“, rekao je Vučić u jednoj od svojih izjava koje su danima kasnije u javnosti predmet analiza i svojevrsnog dešifrovanja.

Nabrajao je potom sve što Srbija planira da nabavi, među ostalim i borbene helikoptere, izrazio zadovoljstvo zbog svega i najavio još značajnija ulaganja u obrambene kapacitete države na čijem je čelu.

Uz primedbu da nije reč ni o kakvom „naoružavanju do zuba“, kako se to u medijima predstavlja, nego o održavanju postojećih obrambenih sposobnosti, Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku odmah ukazuje kako „cifru od milijardu evra na godišnjem nivou treba uzeti sa velikom rezervom“. Objašnjava i da celi ovogodišnji proračun Ministarstva odbrane Srbije iznosi nešto manje od 600 miliona eura, od čega više od polovine otpada na plate i doprinose. Proračunska stavka za naoružanje i vojnu opremu ne iznosi više od 17 miliona eura, čime dodatno potkrepljuje svoju tvrdnju da je izrečeni iznos „jednostavno previsoka cifra da bi se došlo do nje čak i preraspodelama unutar budžeta Srbije“.

Bez obzira o kojem iznosu se radi, ipak se postavlja pitanje je li Srbiji, u teškom ekonomskom trenutku u kojem se nalazi zajedno sa celim Balkanom, zaista potrebno da uloži silan novac u modernizaciju i naoružavanje vojske.

Više na Al Jazeera Balkans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari